Olav Eggesvik (27) fra Oslo har endelig blitt tilbust fast jobb i Aftenpostens Osloby etter flere år som vikar. Foto: Ingeborg Senneset/privat.

Fikk drømmejobben til slutt

Selv i tøffe tider er det mulig å få seg fast jobb som journalist. Etter flere år som vikar fikk endelig Olav Eggesvik (27) og Aina Fladset (24) lønn for strevet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nedbemanning, sviktende annonseinntekter og sluttpakker. Fremtiden for redaksjoner landet rundt er ikke den lyseste, og mulighetene for å få jobb som journalist har så absolutt vært bedre enn hva de er nå. Hva gjør de unge journalistene da? Vi har snakket med to av dem som holdt ut helt til drømmen gikk i oppfyllelse. 

Jeg fikk en liten tåre i øyekroken. Det ble klemming og greier

Olav Eggesvik (27) fra Ellingsrudåsen i Oslo har jobbet i Aftenposten siden han ble ferdig med journaliststudiene i 2012. Vikariatene har variert fra tilkalling, tre måneder, prosjekt, halvår og år.

Den siste tiden har han vært reporter i Osloby, og det er der han nå har blitt tilbudt fast stilling fra 1. januar. Det var da han var ute på reportasje at han ble oppringt av avdelingslederen i Osloby som med en litt dyster semme sa at de to måtte ta en prat.

– Haha, den dagen må jeg si jeg husker veldig godt. Jeg kom tilbake til redaksjonen etter å ha vært ute på reportasje. Avdelingslederen i Osloby tok meg med inn på et stillerom, tok på seg et dystert ansikt og sa: «vi har ordnet et vikariat til deg ut året, men etter det – kunstpause - får du fast jobb.» Da må jeg innrømme at jeg fikk en liten tåre i øyekroken altså. Det ble klemming og greier. Det var rett og slett en drøm som gikk i oppfyllelse.

Olav forteller at det har vært tøft med den usikre jobbsituasjonen han har vært i i over tre år. Likevel har han holdt ut, fordi det er dette han vil holde på med, selv om tvilen av og til har dukket opp.

– Det har vært tider hvor jeg har vurdert å gi opp og gjøre noe helt annet. Jeg har gått noen runder med meg selv, men alltid konkludert med at det er dette jeg vil.

– Hvorfor det?

– Jeg har alltid vært glad i å skrive og føler at jeg er flink til det. Dessuten er det en utrolig spennende jobb. Man kan dra på jobb med planer en dag, men ende opp med å gjøre noe helt annet, man vet aldri hva som skjer. Man møter mange mennesker i denne jobben, og i tillegg er det et veldig godt arbeidsmiljø.

Les hvorfor Bente Bårdslistuen (26) fra Moss ikke lenger ser for seg en framtid som journalist. Neste høst starter hun på studier for å bli lærer.

– Føler at man jobber mot alle odds

Jeg ble spurt om jeg ville ha fast jobb. Det var helt fantastisk

Historien til Aina Fladset (24) fra Kristiansund er ikke helt ulik Olav sin. Bortsett fra at den har funnet sted i Bergen. I løpet av journaliststudiene var Aina frilanser for Bergensavisen (BA), hvor hun også hadde praksisperioden sin. Da hun var ferdig med studiene i 2013, fortsatte hun som tilkallingsvikar. Etter ett år fikk hun et ti måneders vikariat, og nå i september ble hun tilbudt fast jobb.

– Jeg kom hjem fra ferie og hadde egentlig bare en dag igjen. Da ble jeg tatt inn på et rom og spurt om jeg ville ha fast jobb. Det var helt fantastisk. Jeg så på det som helt utenkelig å få fast jobb slik som bransjen er nå.

Aina har i likhet med andre hatt usikkerheten hengende over seg i flere år. Det tøffeste var tiden som tilkallingsvikar. Hun forteller at selv om BA er flinke til å ta vare på vikarene sine, og hun alltid følte seg verdsatt, tok den usikre jobbsituasjonen til tider på.

Aina Fladset (24) på jobb for Bergensavisen, hvor hun nå har fått
fast jobb. Foto: Skjalg Ekeland, Bergensavisen.

– Det er jo klart at man bærer på en del bekymringer når man for eksempel ikke vet om man får nok jobb til å betale husleien. En føler at en jobber mot alle odds, men at det er prisen man må betale for å oppfylle drømmen.

Derfor er det en stor lettelse at hun nå kan slippe å bekymre seg for om hun har jobb de neste månedene eller ikke, og heller konsentrere seg fullt og helt om jobben.

Jeg er veldig sta

– Nå slipper jeg å bruke energi på å tenke om det løser seg eller ikke. Jeg gleder meg til å dra på jobb og bare tenke på å gjøre en best mulig jobb.

For selv om det har vært tøft og usikkert, har ikke Aina ønsket å gjøre noe annet.

– Jeg har alltid visst at det er dette jeg vil holde på med. Jeg tror kanskje det er derfor det har ordnet seg for meg også. Jeg er veldig sta.

Et vikariat på tre måneder er luksus, sier den 24 år gamle journalistvikaren Mathias Høibakk Bergquist. Han og 26 år gamle Kristina Kvistad Hustad er ikke villig til å gi slipp på drømmen om fast journalistjobb.

LIK JOURNALISTEN PÅ FACEBOOK

Powered by Labrador CMS