Pål Hellesnes fra Klassekampen. Foto: Martin Huseby Jensen

Pål Hellesnes inn i NJs vedtekts=utvalg

Landsstyret i Norsk Journalistlag (NJ) ønsket en representant for de uavhengige mediene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalisten har i vår skrevet om et utvalg som skal gjennomgå vedtektene og foreslå endringer av dem i forkant av neste års landsmøte på Fornebu 21. til 23. mars.

På et møte i slutten av mai gjorde landsstyret den formelle oppnevningen av utvalget. Landsstyret gjorde kun én endring i innstillingen fra arbeidsutvalget (AU), som Journalisten har omtalt tidligere.

Les også:

• Økland og Johansen innstiller til NJs vedtektsutvalg

• TV 2-klubben vil ha Geir Økland inn i NJs vedtektsutvalg

• Finn Våga leder NJs vedtektsutvalg

Lars Løkkebø som var innstilt som representant for NJs kontrollkomite og Telemarksavisa blir erstattet av Pål Hellesnes fra Klassekampen og landsstyret.

Skal vurdere kontingentsystemet

Vedtektsutvalget ledes av landsstyre- og AU-medlem Finn Våga fra Stavanger Aftenblad, som får følge av Cathrine Loraas Møystad fra Østlendingen, Dag Idar Tryggestad fra Bergens Tidende, Kjersti Fikse Ness fra Adresseavisen, Geir Økland fra TV 2, Eirin Larsen og Rolf Johansen fra NRKJ og Eva Therese Grøttum fra VG.

Oppgaven til utvalget blir blant annet å vurdere kontingentsystemet i NJ. Journalisten har tidligere omtalt økende motstand mot økte kontingentsatser for medlemmene. De journalistene som tjener mest i fagforeningen må nå betale 7.584 kroner i året i kontingent.

Les også: Gryende motstand mot økt kontingent i Journalistlaget

I tillegg til kontingentdiskusjonen skal utvalget vurdere antallet medlemmer i NJs organer, herunder landsstyret, landsmøtets sammensetning og bestemmelser angående etablering av konsernlag. Utvalget står dessuten fritt til å vurdere og fremme andre forslag og endringer.

Utvalgets arbeid skal legges fram for landsstyret i desember.

Habilitetsproblem

Bakgrunnen for at Løkkebø ble erstattet med Hellesnes var todelt. For det første tok flere landsstyremedlemmer under møtet til orde for at det burde delta en representant for de uavhengige mediene. For det andre reiste flere, deriblant Håkon Okkenhaug som fremmet forslaget om byttet, problemstillingen med å ha en fra kontrollutvalget i vedtektskomiteen. Han mente det kunne være problematisk at Løkkebø på et senere tidspunkt risikerte å møte seg selv i døra som medlem i den landsmøteoppnevnte kontrollkomitéen.

– Jeg er opptatt av at kontrollkomitéen skal være ren og rank. Det kan komme situasjoner der det er aktuelt å konsultere kontrollkomteen, og da er det vanskelig om en tredel av den er knyttet opp.  Med Pål Hellesnes løser vi både at vi får inn noen fra de mindre og uavhengige, og vi fjerner koblingen mellom vedtektsutvalget og kontrollkomiteen, sa Okkenhaug, som til daglig jobber i Trønder-Avisa.

Flere utvalgsmedlemmer uttrykte også skepsis til at utvalget var utvidet fra syv til ni for blant annet å sikre likevekt av kjønnene. Britt-Ellen Negård, som er vara til AU, sa at hun allerede under behandlingen der foreslo en kvinne som erstatning for Løkkebø, men ble nedstemt.

– Lars Løkkebø sitter i kontrollkomitéen, og noen kan stille spørsmålet om habilitet, sa Negård, som til daglig jobber i Amedia-avisen Glåmdalen.

Representasjon

Sidsel Avlund fra NRK pekte på mulige problemer med å klare å samle alle de ni medlemmene.

– Det er mange som skal jobbe med detaljer og det gir kostnader å samle ni personer, sa Avlund.

Dag-Idar Tryggestad fra Bergens Tidende mente det er viktigere med geografisk representasjon enn å se på hvilke konserner medlemmene er tilknyttet, Anne Berit Larsen tok til orde for at også yngre krefter må med, og Eva Therese Grøttum fra VG sa at plattform er viktig.

– Vi driver med mange forskjellige ting. Det er nødvendig å skape bredde og få et bredt perspektiv framover, sa sistnevnte.

Utvalget fikk også signaler om å konsultere landsstyret underveis i arbeidet. Leder Finn Våga sa at utvalget i løpet av høsten vil be om innspill fra lokallag og konsernlag.

Powered by Labrador CMS