Vil drøfte Spetalens rolle i PFU

Øystein Stray Spetalen like før hans første møte i PFU. Foto: Martin Huseby Jensen

Vil drøfte Spetalens rolle i PFU

Investoren skyter penger inn i ny nettavis. Kan han da representere allmenheten i pressens etikkutvalg?

Onsdag ble det kjent gjennom Aftenposten at Helge Lurås med kjendisinvestorene Øystein Stray Spetalen og Jan Haudemann-Andersen i ryggen skal lansere nettavisen Resett.

Spetalen ble for et par år tilbake valgt inn som representant for allmennheten i Pressens Faglige utvalg (PFU). Nå blir han medieeier. Kan ha i så fall representere allmennheten?

Passiv eier

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund sier til Journalisten at når spørsmålet nå stilles, bør det gjøres en vurdering rundt dette. Første mulighet er i styremøtet 15. september.

– PFU er en selvdømmeordning hvor journalistene og redaktørene er i flertall i tillegg til representanter fra allmennheten som er uavhengig. Og så reiser spørsmålet seg om en medieeier kan være en del av allmennheten eller ei. 

Spetalen selv forteller til Journalisten at han kun er å anse som aksjonær slik han er i Klassekampen og Schibsted, og tidligere har vært i Dagbladet. Investoren forteller at han av historisk interesse har en aksje i Schibsted, slik at han kan følge med på utviklingen i papiravisene. 

– Jeg ble med på en emisjon som jeg ikke tok initiativ til. Ikke ulikt emisjonen jeg var med på i Klassekampen for noen år siden. Jeg er ikke involvert i styret eller i redaksjonen, men er helt passiv som eier, sier han til Journalisten. 

LES OGSÅ: Fond for medieofre opprettholdes

Nyttig

PFU-leder Alf Bjarne Johnsen sier til Journalisten at aksjer i medieselskap ikke kan ekskludere medlemmer fra PFU. Han viser til at han selv har aksjer i Schibsted. 

– Det å være medieinvestor trenger ikke å ekskludere, de er like fullt allmennhet, og er der i egen kapasitet. Et sentralt kriterium for å velge ham inn er fordi han selv har gjort seg noen erfaringer med media. Det er nyttig for utvalgets arbeid.

Johnsen viser til at Spetalen har hatt en tydelig stemme i utvalget og at det er mulig å finne ut av hans ståsted ved å se på opptakene fra overføringene. Han viser til at det uansett er i styret i Presseforbundet som avgjør hvem som skal representere allmennheten i utvalget. 

Annonser

Ledige stillinger:

Les også

TRONDHEIM (Journalisten): Etter å ha gått gjennom forsideoppslagene om terroristen, kunne Anne Gjelsvik dele bildebruken i fire faser.

Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Stiftelsen Tinius, mener mangelen på kvinner i ledelsen er gårsdagens problem som ennå ikke er løst.