Kulturminister Trine Skei Grande (V) da hun tok over statsrådkontoret i Kulturdepartementet. Foto: Kristine Lindebø

Kulturminister Trine Skei Grande (V) da hun tok over statsrådkontoret i Kulturdepartementet. Foto: Kristine Lindebø

Regjeringen vil videreføre nivået på pressestøtten på 313 millioner kroner

Men øker innovasjonspott til 10 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer fram i statsbudsjettet som ble lagt fram nå klokka 10.

Dermed går Solberg-regjeringen ikke inn for et kutt i pressestøtten, slik den har gjort i flere tidligere forslag til statsbudsjetter. Flere av disse forslagene til kutt er uansett reversert under forhandlingene i Stortinget.

Når regjeringen foreslår å holde pressestøtten på samme nivå, og ikke går inn for en økning i takt med den generelle prisveksten, vil dette i praksis bety reelle kutt.

Innovasjonspotten som i år er på 7 millioner kroner foreslås økt til 10 millioner kroner neste år. Dermed blir forslaget på den totale pressestøtten på 323 millioner kroner neste år.

– Ordningen er særlig rettet mot små, lokale nyhets- og aktualitetsmedier. Erfaringene fra den første søknadsrunden viser at det er et stort behov i markedet for tilskudd til innovasjons- og utviklingsprosjekter. Små, lokale medier er en bærebjelke for mediemangfoldet, og er særdeles viktige for lokalsamfunnene rundt om i hele landet. Samtidig har de få ressurser til å gjennomføre slike prosjekter på egen hånd, sier kulturminister Trine Skei Grande (V) i en pressemelding.

Statsbudsjettet er regjeringens forslag. Budsjettet må vedtas endelig av Stortinget senere i år.

I fjor foreslo regjeringen 25,7 millioner i kutt i pressestøtten. Dette kuttet ble reversert i budsjettenigheten på Stortinget.

Pressestøtte

Pressestøtte i millioner kroner per år.

2018: 320, inkludert 7 millioner i innovasjonsstøtte

2017: 313

2016: 313

2015: 308

2014: 308

2013: 308

2012: 288

I tillegg ble en egen pott på 7 millioner til innovasjon foreslått at regjeringen beholdt.

I det første budsjettet Solberg-regjeringen la fram i 2014 var pressestøtten på 308,2 millioner kroner. Før årets tall hadde pressestøtten altså økt med 3,8 prosent siden den gang.

Også i 2016-budsjettet, som ble lagt fram i 2015, ble nivået på pressestøtten videreført på samme nivå som året før. Den gang ble det beskrevet som at regjeringen hadde tatt inn over seg bransjens økonomiske problemer.

I realiteten tapt seg

– Produksjonstilskuddet har ikke vært inflasjonsjustert på mange år, og har i realiteten tapt seg kraftig i verdi over tid. Det er beklagelig. For de mediehusene som mottar produksjonstilskudd er dette svært viktig, sier Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening i en pressemelding.

– Lokalavisene har svært små marginer. Dersom avisene våre fremdeles skal levere god og troverdig journalistikk, trenger vi nå et etterlengtet løft i produksjonstilskuddet, sier LLAs generalsekretær Rune Hetland i en pressemelding.

Han satser nå på at Stortinget i sin behandling av statsbudsjettet, og etter hvert også den varslede mediemeldingen, vil gi lokalavisene det løftet LLA mener at de trenger.

Powered by Labrador CMS