Aftenpostens forside ti år etter 22. juli-angrepet. Aftenposten har dekt tiårsmarkering bredt og blant annet publisert 17 relevante kronikker.

Aftenposten publiserer til sammen 17 kronikker knyttet tiårsmarkering av 22. juli. Og det vil komme flere

– Vi skal forsøke å videreføre disse debattene etter tiårsmarkeringen også, sier debattredaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I dag publiserte Aftenposten en kronikk av Jens Stoltenberg der den tidligere statsministeren forteller viktigheten av demokrati og samhold når vi minnes 22. juli.

Dette er den 17. kronikken i Aftenposten i forbindelse med tiårsmarkeringen for terrorangrepet på Utøya og regjeringskvartalet.

Dette er vanskelige diskusjoner, og jeg forstår at det kan være vanskelig for mange å skrive om teamet. Men det er bra at så mange deltar, og vi setter pris at de ønsker å dele sine perspektiver, synspunkter, erfaringer og kritikker, sier Aftenpostens debattredaktør Erik Tornes til Journalisten.

Viktigste debatten i Norge

Han forteller at redaksjonen startet idédrodling og diskuterte hvem som bør inviteres til kronikkserien allerede i fjor høst.

Erik Tornes er debattredaktør i Aftenposten.

– Vi har vært nysgjerrige og forsøkt å spørre flest mulig om de kan tenke seg å skrive. Noen har sendt inn kronikker på eget initiativ. Men det er alltid skribentene som selv har bestemt tema for kronikken deres, sier han.

Tornes mener debatten rundt 22. juli er den viktigste vi har hatt i Norge de siste årene.

– Heldigvis er det stor interesse for flere av disse temaene, både når det gjelder fortellingene fra de overlevende og andre. Det er bra at debatten blir fulgt opp av oss og av andre medier også, sier Tornes.

Politiske og personlige kronikker

Hele 17 kronikker fra relevante personer med en stemme i debatten om 22. juli har fått sine ytringer publisert, med et stort spenn av temaer: politikk, byutvikling, beredskap, høyreekstremisme, oppfølging av de som var på Utøya, og flere.

Blant kronikkskribentene er statsminister Erna Solberg (H) som skriver om regjeringens kamp mot ekstremisme, terroristens forsvarer Geir Lippestad om oppgjøret som ble tatt i retten, 22. juli-kommisjonen om funn og blindsoner knyttet til terrorangrepet, Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om oppgjøret med AP og seg selv, og ansvarlig redaktør i Trønderdebatt Snorre Valen om AUFs rop om ytringsfrihet.

– Vi prøvde å gå bredt og fikk inn mange relevante perspektiver, og interessante og viktige temaer. Nå skal vi forsøke å videreføre disse debattene etter tiårsmarkeringen også, sier han.

I kronikker forteller også overlevende Johanne Butenschøn og Per Anders Torvik Langerød om sine opplevelser fra Utøya under angrepet, mens byrepresentanten Farukh Qureshi (Ap) skriver om å være muslim under og etter 22. juli.

Ifølge Tornes har kronikkskribentene fått positive tilbakemeldinger fra lesere.

– De har blitt takket av lesere for at de har skrevet og delt sin historie. Vi ser at kronikkene leses godt og debatteres videre. Det understreker at det er en viktig debatt og at mange, både på individnivå og som samfunn, ønsker at det skal informeres, skrives og deles om 22. juli, sier han.

Powered by Labrador CMS