Elisabeth Bullimer og Adam Goldman på Skup-konferansen i Tønsberg i vår. Foto: Eskil Wie Furunes
Elisabeth Bullimer og Adam Goldman på Skup-konferansen i Tønsberg i vår. Foto: Eskil Wie Furunes

Lær språk, programmering og start i en mindre avis

Det er rådene fra New York Times-journalistene til unge studenter.

Publisert Sist oppdatert

– Min bakgrunn er fra en liten avis. En av de verdifulle tingene ved å starte på et lite sted, når du prøver å komme deg opp og gjør aggressiv journalistikk, er at du gjør tabbene dine der, og ikke i en stor avis, sier Adam Goldman.

Tidligere i år snakket både han og Elisabeth Bullimer på Skup-konferansen i Tønsberg. De jobber begge to på New York Times' kontor i Washington, og har vært involvert i flere avsløringer om både CIA, FBI og Donald Trump.

Fra bagel-ansvar til kongressreporter

Tidligere i år snakket Journalisten med dem to om hvilke råd de vil gi til unge journalister som vil nå like langt.

– Jeg hadde en gang en praktikant som fortalte meg: «Adam, jeg gjorde noe feil» Jeg sa at det var OK, det er her du gjør feil og dette er din treningsarena. Lærdommene fra feil var viktige for meg mens jeg jobbet meg oppover. Jeg hadde 17 års erfaring før jeg endte opp i New York Times, for å forstå hvor fellene lå, hvor landminene var og hvor jeg kunne gjøre feil, sier Goldman.

– Så det er mitt råd til unge journalister. Start i en liten avis.

Han utelukker ikke at det finnes andre veier inn i journalistikken, og viser til at Nicholas Fandos kom rett inn i New York Times etter college.

– Jeg er ikke sikker på at jeg har noe å lære bort til han, sier Goldman.

– Han kom inn i New York Times som praktikant en sommer, da. Han var veldig flink, og han fikk først jobb som en redaksjonsassistent. Hans jobb var å ta telefonen, skrive ut papirer, ta oppvasken og legge bagels på møtebordet. Men i tillegg til slike oppgaver, så skrev han eller bidro til 100 historier. Han er veldig hardtarbeidende, sier Bullimer, som er leder for Washington-kontoret.

I dag dekker han den amerikanske kongressen for avisen.

Lær språk og programmering

– For oss i USA er det mange som starter å gjøre sosiale medier for store organisasjoner. Men det er bra å starte i små aviser eller nyhetsbyråer. Vi henter mange journalister fra Politico, og det er et veldig bra sted for unge journalister å starte i Washington. Folk går gjennom dørene der fort. Men det gjelder selvfølgelig ikke Norge, sier Bullimer.

I tillegg til å starte i det små og jobbe veldig hardt, så mener Goldman og Bullimer at man kommer langt ved å lære seg flere språk.

– Du burde lære et annet språk. Hvis du har mulighet, så lær kinesisk slik at du kan snakke mandarin eller kantonesisk, sier Goldman.

– Spansk er ganske bra her i USA, på grunn av spørsmålene om innvandring, sier Bullimer.

Goldman anbefaler også å lære forskjellige former for programmering.

– Dette er en unik ting som mange eldre journalister ikke kan. Men det vil bli fundemendalt for all journalistikk i fremtiden.

Men til slutt handler det om de klassiske kunnskapene innen journalistikk.

– Jeg trenger noen som kan rapportere like dypt som Adam, og samtidig skrive raskt, kort, ryddig og korrekt. Du vil bli overrasket over at det er mange som ikke klarer det. Du må også kunne bygge det ut til større historier, og ha muligheten til å ta til deg veldig komplisert informasjon raskt, sier Bullimer.

Powered by Labrador CMS