Afshin Ismaeli har vært tilknyttet Aftenposten siden 2017. For øyeblikket befinner han seg i Irak. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten
Afshin Ismaeli har vært tilknyttet Aftenposten siden 2017. For øyeblikket befinner han seg i Irak. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten

Aftenposten-journalist får Ossietzkyprisen

Norsk PEN hedrer Afshin Ismaeli.

Publisert Sist oppdatert

«Norsk PEN tildeler årets Ossietzkypris 2019 til Aftenpostens utenriksjournalist Afshin Ismaeli, for hans arbeid med å rapportere fra en virkelighet norske lesere sjelden får høre fra», skriver Norsk PEN i en pressemelding.

Afshin Ismaeli (33) har vært tilknyttet Aftenposten siden 2017, og fikk fast jobb i juni i år.

Ossietzkypris gis til personer som i løpet av det siste året har gjort en fremragende innsats for ytringsfriheten.

Prisen deles ut av styret i Norsk PEN. Slik begrunner de årets pris:

Norsk PEN tildeler Ossietzkyprisen 2019 til journalist Afshin Ismaeli for hans formidling av virkeligheten i områder norske lesere sjelden får høre fra. Med et profesjonelt og innsiktsfullt perspektiv bringer han historier fra og om mennesker i konfliktområder og flyktningleire. I sitt utrettelige arbeid i Midtøsten har Ismaeli brakt historier til Norge vi ellers ikke ville ha vært kjent med.

Med fare for eget liv trosser Afshin Ismaeli jevnlig trusler for å kunne rapportere fra frontlinjer. Han har selv blitt fengslet og banket opp av politiet mens han var på jobb i Tyrkia, men fortsetter likevel sitt grundige journalistiske arbeid fra kriseområder.

Norsk PEN er stolt over å kunne tildele Ossietzkyprisen for 2019 til Afshin Ismaeli.

– Afshin Ismaelis reportasjer viser hvor viktig det er at journalister kan jobbe trygt i konfliktområder. Styret i Norsk PEN er stolt over å tildele Ossietzkyprisen 2019 til en journalist som blant annet har bragt frem sentral informasjon for den norske debatten om barn av IS-foreldre, sier styreleder i Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum, ifølge pressemeldingen.

Prisvinneren befinner seg for øyeblikket i Irak, skriver Aftenposten. Til egen avis sier han:

– Jeg er veldig glad for at jeg har fått denne prisen. Det betyr mye for meg som jobber i konfliktområder.

Han legger til:

– I de fleste av landene vi rapporterer fra, er det svært vanskelig å jobbe som journalist. Ytringsfriheten blir stadig innskrenket. I de vanskelige situasjonene prøver vi å gi en stemme til folk. Det er viktig å være sammen med mennesker og fortelle historiene til dem som lider som følge av konflikter.

Powered by Labrador CMS