Afshin Ismaeli har vært tilknyttet Aftenposten siden 2017. For øyeblikket befinner han seg i Irak. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten
Afshin Ismaeli har vært tilknyttet Aftenposten siden 2017. For øyeblikket befinner han seg i Irak. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten

Aftenposten-journalist får Ossietzkyprisen

Norsk PEN hedrer Afshin Ismaeli.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Norsk PEN tildeler årets Ossietzkypris 2019 til Aftenpostens utenriksjournalist Afshin Ismaeli, for hans arbeid med å rapportere fra en virkelighet norske lesere sjelden får høre fra», skriver Norsk PEN i en pressemelding.

Afshin Ismaeli (33) har vært tilknyttet Aftenposten siden 2017, og fikk fast jobb i juni i år.

Ossietzkypris gis til personer som i løpet av det siste året har gjort en fremragende innsats for ytringsfriheten.

Prisen deles ut av styret i Norsk PEN. Slik begrunner de årets pris:

Norsk PEN tildeler Ossietzkyprisen 2019 til journalist Afshin Ismaeli for hans formidling av virkeligheten i områder norske lesere sjelden får høre fra. Med et profesjonelt og innsiktsfullt perspektiv bringer han historier fra og om mennesker i konfliktområder og flyktningleire. I sitt utrettelige arbeid i Midtøsten har Ismaeli brakt historier til Norge vi ellers ikke ville ha vært kjent med.

Med fare for eget liv trosser Afshin Ismaeli jevnlig trusler for å kunne rapportere fra frontlinjer. Han har selv blitt fengslet og banket opp av politiet mens han var på jobb i Tyrkia, men fortsetter likevel sitt grundige journalistiske arbeid fra kriseområder.

Norsk PEN er stolt over å kunne tildele Ossietzkyprisen for 2019 til Afshin Ismaeli.

– Afshin Ismaelis reportasjer viser hvor viktig det er at journalister kan jobbe trygt i konfliktområder. Styret i Norsk PEN er stolt over å tildele Ossietzkyprisen 2019 til en journalist som blant annet har bragt frem sentral informasjon for den norske debatten om barn av IS-foreldre, sier styreleder i Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum, ifølge pressemeldingen.

Prisvinneren befinner seg for øyeblikket i Irak, skriver Aftenposten. Til egen avis sier han:

– Jeg er veldig glad for at jeg har fått denne prisen. Det betyr mye for meg som jobber i konfliktområder.

Han legger til:

– I de fleste av landene vi rapporterer fra, er det svært vanskelig å jobbe som journalist. Ytringsfriheten blir stadig innskrenket. I de vanskelige situasjonene prøver vi å gi en stemme til folk. Det er viktig å være sammen med mennesker og fortelle historiene til dem som lider som følge av konflikter.

Powered by Labrador CMS