Sarah Sørheim går i gang med jobben som nyhetsredaktør i NTB i løpet av våren. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
Sarah Sørheim går i gang med jobben som nyhetsredaktør i NTB i løpet av våren. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Sarah Sørheim gleder seg til å diskutere NTBs forhold til kommentarstoff

Skal vurdere nye formater for nyhetsbyrået.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke kom meldingen om at Sarah Sørheim, nåværende kulturredaktør i Aftenposten, har takket ja til å bli NTBs nye nyhetsredaktør.

I flere nylige intervjuer har Sørheim nevnt sin erfaring fra redaksjoner som har gått gjennom store endringer, og poengtert at tidene forandrer seg, også for NTB. Til DN sa hun at NTB «må fortsette å endre seg», og til Medier24 sa hun at NTB «skal gjennom en del ting i årene som kommer».

På spørsmål fra Journalisten om hvor store endringer hun faktisk skal sette i gang i nyhetsbyrået, svarer Sørheim:

– Det er bare å innse at det å drive endringsledelse er en sentral del av det å være medieleder i disse dager. Jeg skal sammen med mine nye kolleger gå i gang med å vurdere hva som skal ligge fast og hva som kan videreutvikles av innholdet NTB leverer, men jeg har ikke inntrykk av at det er planlagt noen større interne endringer av konkret art i NTB.

Tror på muligheter for nytt innhold

Sørheim er tydelig på at framtidige endringer i tilbudet fra NTB først skal utformes i samarbeid med de ansatte når hun selv er på plass i Havnelageret i løpet av våren en gang.

– Jeg kommer ikke inn til NTB med noen ferdig tygget oppfatning av hva som må og skal endres på. Det jeg har en klar oppfatning om, er at kjernen i å være en nyhetsleverandør med meget høy troverdighet bør ligge fast. Der har NTB en vanvittig sterk posisjon, som også er et supert utgangspunkt for videreutvikling, sier Sørheim, og legger til:

– Det blir gøy å se på om det finnes ting NTB kan levere som vi ikke allerede gjør i dag. Det tror jeg at finnes, uten at jeg vet nøyaktig hva det er.

Sørheim ser at NTBs kunder, de norske mediehusene, har andre behov nå enn for få år siden.

– Der NTB tidligere var helt umistelige for avisene fordi NTB-stoffet fylte konkrete hull i papiravisene, er kundenes behov i mye større grad digitale i dag. Den kanskje største utfordringen for NTB er å gjøre seg like umistelig digitalt.

Skal diskutere kommentarstoff

– Noen mediebyråer har forsøkt seg på å levere meningsbærende stoff, kan det være aktuelt for NTB?

– Vi ser at journalistikk både i Norge og internasjonalt har fått et mer personlig preg, og det er liten tvil om at kommentarer og journalistiske analyser har blitt viktigere. Lesere har behov for veiledning fra tydelige stemmer i et stadig mer kaotisk offentlig ordskifte, der mange aktører har blitt gode til å påvirke diskusjonen i sin retning. Jeg gleder meg til å diskutere om NTB skal tenke i den retningen selv, eller om vi heller skal gå inn for å ta over andre sider av avisenes produksjon, så redaksjonene selv i større grad kan prioritere å dyrke den typen stoff.

Sørheim kommer fra en profilert rolle som kulturredaktør i landets største abonnementsavis, og sier til Journalisten at hun forventer at jobben i NTB blir en annen type rolle.

– En av grunnene til at jeg gleder meg til jobben, er å få jobbe med nyheter. Det å selv være profilert i offentligheten er ikke en driver for meg. Jeg er glad i å delta i debatter, og er glad for at jeg fremdeles skal være med på å lage Aftenpodden, men det er en bonus. Jeg lever godt med å være en bakspiller i litt større grad.

Skal se på mobbetall

Før jul omtalte blant andre Journalisten en medarbeiderundersøkelse der 13 av 122 NTB-ansatte fortalte om opplevd mobbing og trakassering på arbeidsplassen. Den har Sarah Sørheim tenkt å ta tak i ved tiltredelse.

– Det er naturlig å diskutere undersøkelsen når jeg er på plass. Jeg vet foreløpig ikke så mye om de interne forholdene i NTB, men har et veldig godt inntrykk av klubbleder Grethe Brandsø, og har generelt veldig god erfaring med å jobbe tett med redaksjonsklubbledelsen i alle redaksjoner jeg har vært i, sier Sørheim.

Powered by Labrador CMS