Aftenposten-gravejournalist Nina Selbo Torset har jobbet med Pandora Papers over lang tid.

Varsler «Pandora Papers»-saker om popstjerner og idrettshelter – og nordmenn

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I helga startet Aftenposten og E24, i samarbeid med 150 andre mediehus over hele verden, publisering av artikler om den massive lekkasjen de kaller «Pandora Papers»:

I det som også blir kalt den «største granskningen i journalistikkens historie» avdekker samarbeidspartnerne de skjulte formuene til statsledere, milliardærer og andre offentlig kjente, plassert i skatteparadiser fra Sveits til Bahamas.

Allerede har prosjektet blant annet beskrevet kongen av Jordans luksuseiendommer og at Tsjekkias statsminister har benyttet seg av hemmelige selskapsstrukturer i utlandet.

– Desidert største

Gravejournalist Nina Selbo Torset i Aftenposten har jobbet med prosjektet over tid, og er også medlem i International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), som har stått for tilgangen til de lekkede dokumentene.

Rundt 12 millioner i tallet.

– Panama Papers besto av lekkede dokumenter fra ett enkelt advokatfirma. Denne gangen er det 14 ulike firmaer. De har alle til felles at de hjelper sine kunder med å etablere seg i skatteparadiser. Det betyr at det er langt flere å granske denne gangen, og at lekkasjen dekker en større del av bransjen. I omfang er dette den desidert største lekkasjen vi har jobbet med, skriver Torset i en e-post til Journalisten.

Hun forteller at Aftenposten har vært involvert i prosjektet i et års tid, helt fra starten.

– Før sommeren inviterte vi E24 med inn i samarbeidet. Det er første gang vi har involvert et annet norsk medium i et ICIJ-prosjekt, men E24 er nå igjen en del av familien, og det har vært veldig nyttig å kunne koble graveressursene i Aftenposten med økonomikompetansen i E24, skriver Torset.

Hun var også sentral da Aftenposten deltok i Panama Papers-samarbeidet for fem års tid siden.

Saker om nordmenn

Nå jobber 150 mediehus parallellt med sakene, og Torset forteller at felles publiseringstidspunkt er avtalt for noen store, internasjonale saker.

– De kommer i dagene fremover. Så jobber hvert mediehus samtidig med nasjonale saker som er særlig relevante for deres lesere. I tillegg jobber vi selvfølgelig med å følge opp sakene vi har hatt ute og konsekvensene av dem. Så jeg tror leserne kan forvente å finne saker om Pandora Papers i avisen i en god stund fremover.

Samarbeidspartnerne har varslet at lekkasjen også avdekker de skjulte formuene til blant annet «popstjerner, supermodeller og idrettshelter». Dette skal bli tema i saker med publisering tirsdag denne uka, og Torset kan ikke si mer om innholdet.

Aftenposten og E24 har også omtalt at de har identifisert over 300 nordmenn i de lekkede dokumentene: «De fleste eier anonyme selskaper i skatteparadis og har verdier der. På listen står både frisører, yrkessjåfører, redere, advokater og investorer.»

– Jobber dere med saker om nordmenn også?

– Ja, vi jobber med saker vi mener har offentlighetens interesse, avslutter Torset.

I 2017 omtalte Aftenposten at Skatteetaten fulgte opp over 200 nordmenn etter Panama Papers-avsløringene.

De andre norske bylinene på Pandora Papers-prosjektet er Rakel Haugen Strand, Roar Valderhaug, Pål A. Solheimsnes, Hans M. Jordheim, Trond J. Strøm, Jørgen Arnor G. Lom, Monica Strømdahl, Fredrik Hager-Thoresen og Dan Petter Neegaard. Reportasjeleder på prosjektet er Carl Alfred Dahl.

Powered by Labrador CMS