Pressens faglige utvalg anser Jemen-saken som ferdig. Foto: Birgit Dannenberg
Pressens faglige utvalg anser Jemen-saken som ferdig. Foto: Birgit Dannenberg

Tommel ned for PFU-omkamp

Tankreder mener avslaget viser at PFU «passer på sine egne».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nylig tok tankreder Herbjørn Hansson til til orde for at Pressens faglige utvalg (PFU) måtte gjenåpne behandlingen av en klage mot Aftenpostens Jemen-reportasje som stod på trykk i desember i fjor. I et brev til etikkorganet argumenterer Hansson for at det han mener er nye opplysninger må føre til at saken tas opp på ny.

Avisen ble i mai felt for å ha publisert en skytevideo som ikke viste seg å være fra et av rederiet Nordic American Tankers’ skip, slik Aftenposten først skrev. Like etter publisering trakk avisa videoen og beklaget den. Hansson klaget likevel avisen inn for PFU. Der ble avisen altså felt, men fikk også skryt for reportasjens faktagrunnlag:

– Etter utvalgets mening hadde avisen tilstrekkelig kildegrunnlag i denne saken, heter det i uttalelsen.

Nye opplysninger viser at det ikke er hold i det siste, mener Hansson. Informasjonen han viser til er påstander om at Odd Petter Magnussen, far til drepte Martine Vik Magnussen, har utøvd press i saken, samt at en av avisens hjelpere i høst ble kastet ut av landet. 

Ikke grunnlag

Men PFU er uenig i at disse opplysningene er sterke nok til å gjenåpne saken. Det konkluderte utvalget etter anbefaling fra sekretariatet.

– Vi ser ikke grunnlag for ny behandling. Sekretariatet konstaterer at opplysningene er framkommet i ettertid av publisering. Det er vanskelig å se saksbehandingsfeil i denne saken. Vi anbefaler PFU å opprettholde vedtaket fra 27. mai, leste organisasjonssekretær Kjell Nyhuus i Norsk Presseforbund.

Mange av utvalgets medlemmer er skiftet siden forrige klagebehandling. PFU-leder Alf Bjarne Johnsen, som er blant de nye etter sommeren, sluttet seg til rådet om å vende tommelen ned for behandle klagen på nytt.

– Utvalget som behandlet saken tok utgangspunkt i faktagrunnlaget som forelå da, sa Johnsen.

Reiste debatt

Han fikk støtte av utvalgsmedlemmer rundt bordet, med unntak av allmennhetens representant Erik Schjenken, som satte spørsmålstegn ved saken.

– Jeg forstår at de er uenig i det PFU kom til den gang, og at det kunne oppfattes som en klapp på skulderen til Aftenposten. Hele Norge var vel av den oppfatning at det var et norsk rederi som hadde skutt, sa Schjenken.

Allmennhetsrepresentant og mangeårig PFU-medlem Reidun Førde sluttet seg imidlertid til avvisningen.

Schjenkens invitasjon til debatt ble tatt ned av PFU-lederen, som sa spørsmålet til behandling tirsdag var å åpne saken eller ikke.

TV 2-journalist Øyvind Brigg var en av de som behandlet saken sist. Han forsvarte avgjørelsen fra mai:

– Vi hadde en lang og grundig diskusjon. Det som framkommer nå er ikke nok i min bok, sa Brigg.

– Passer på egne

Herbjørn Hansson er ordknapp, men kvass når han får høre at PFU har avvist ønsket hans:

– Det viser bare at man passer på sine egne, sier Hansson til Journalisten.

Han mener PFUs oppfatning om at opplysningene han omtaler i brevet ikke er tilstrekkelig, vitner om en formalistisk holdning.

Det har ikke lyktes Journalisten å få en kommentar fra Aftenposten tirsdag.

Powered by Labrador CMS