Sjefredaktør Mari Skurdal i Klassekampen kåres til Årets redaktør i Oslo og Akershus av Oslo Redaktørforening.
Sjefredaktør Mari Skurdal i Klassekampen kåres til Årets redaktør i Oslo og Akershus av Oslo Redaktørforening.

Hun er årets redaktør

– Viser tydelig retning og gir andre tillit.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oslo Redaktørforening har kåret Klassekampens sjefredaktør Mari Skurdal til Årets redaktør i Oslo og Akershus. Prisene ble delt ut i forbindelse med Oslo Redaktørforenings årsmøte i Pressens hus mandag 7. mars.

Aftenpostens nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen og Svarttrost-redaktør Kari Hesthamar var også nominert.

Dette er juryens begrunnelse:

2021 var et stolt år for norsk journalistikk, og en rekke norske redaktører viste i praksis hvorfor mediemangfold og maktkritikk er avgjørende når landet står midt i en krise. Begrepet «samfunnsoppdrag» ble konkretisert i norske redaksjoner gjennom daglig, kritisk nyhetsjournalistikk, større graveprosjekter og vesentlige debatter under pandemien.

Også for Årets redaktør var 2021 et skjellsettende år. Ikke bare har redaksjonen hun leder, satt dagsorden med maktkritisk journalistikk på flere felt som mange andre redaksjoner ikke dekker. Hun har også fastholdt avisens strategi om fortsatt å satse på et gjennomarbeidet printprodukt, men har det siste året tatt nye skritt for å gi den digitale leseren et bedre tilbud.

De fire siste årene har avisens inntekter økt med nesten 40 millioner. Opplaget har økt med 25 prosent, og tiden leserne bruker som innlogget abonnent, er nesten ikke til å tro: 25 minutters daglig lesetid.

Hennes viktigste satsningsområde som redaktør har vært den undersøkende journalistikken, og med økte ressurser har det vært mulig å etablere en egen gravegruppe. Uke etter uke har avisen gått inn i skjevfordelingen av krisemillionene både i næringsliv og kulturliv.

Årets redaktør ble toppleder for fire år siden, men framstår allerede som en dreven medieleder som viser tydelig retning og gir andre tillit. Hun er også en av få norske sjefredaktører som tar en tydelig rolle som lederskribent og samfunnsdebattant.

Årets meningsbærer

Under kveldens årsmøte i Pressens hus har også Årets meningsbærer blitt kåret.

Årets meningsbærer er debattredaktør Ahmed Fawad Ashraf i Avisa Oslo.

Debattansvarlig i Avisa Oslo, Ahmed Fawad Ashraf, er kåret til Årets meningsbærer.
Debattansvarlig i Avisa Oslo, Ahmed Fawad Ashraf, er kåret til Årets meningsbærer.

I samme kategori var nyhetsredaktør Aksel Fridstrøm i Minerva, og politisk redaktør Anne Ekornholmen i Nationen nominert.

Dette er juryens begrunnelse:

Årets meningsbærer kaller seg selv rastløs, alltid på jakt etter nye historier. Han bidrar nå til å skape ny journalistikk på et felt der mediene i mange år ikke har vært gode nok.

Eliter og maktmennesker får fortsatt i for høy grad prege det offentlige ordskiftet. Debattjournalistikk på sitt beste bidrar til å skape forståelse. Derfor er det både forfriskende og viktig når stemmer som Fridtjof Havre – med debattinnlegget «Det dårlige ryktet var ufortjent" – presist skildrer Oslo som en delt by slik: «Min grandtante ringte fra Smestad og spurte: Hvordan går det på den andre siden?».

Mange snakker om å nå ut til nye lesere og finne nye stemmer i samfunnsdebatten. Årets meningsbærer har bevisst løftet fram de såre, nære, tøffe og provoserende Oslo-historiene. Han har på kort tid etablert en debattarena som gjenspeiler mangfoldet i Oslos befolkning. Han bygger tillit hos nye stemmer og sørger for å gjøre rommet i samfunnsdebatten tryggere for dem som deltar.

Årets meningsbærer bidrar også selv med å løfte vesentlige debatter med en stadig skarpere penn og mye personlig mot.

Årets nyskaper

Årets nyskaper er ansvarlig redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk.no.

Redaktør i Faktisk.no, Kristoffer Egeberg, er kåret til Årets nyskaper.
Redaktør i Faktisk.no, Kristoffer Egeberg, er kåret til Årets nyskaper.

I samme kategori var ansvarlig redaktør og daglig leder Kristin Stoltenberg fra Nordstrands Blad, og nyhetsredaktør Mina Liavik Karlsen i E24 nominert.

Dette er juryens begrunnelse:

«Uten fakta, ingen sannhet. Uten sannhet, ingen tillit. Uten tillit, ingen delt virkelighet, intet demokrati, og da blir det umulig å takle de eksistensielle problemene verden står overfor i dag: klima, koronavirus og kampen om sannheten.»

Det sa journalist og faktasjekker Maria Ressa da hun mottok Nobels fredspris i desember. Selv om norske journalister og faktasjekkere ikke er i nærheten av den livsfaren Ressa står i, ser vi hvordan desinformasjon, konspirasjonsteorier og falske nyheter vokser fram som en trussel mot samfunnet også her til lands.

Årets nyskaper brenner for den faktaorienterte journalistikken og har et stort hjerte for sine medarbeidere. Kristoffer Egeberg leder Norges eneste uavhengige faktasjekkorganisasjon og et av landets fremste operative fagmiljøer knyttet til desinformasjon og falske nyheter. Egeberg er dypt engasjert i å videreutvikle sjangre og metodikk for å nå ut med den viktige journalistikken til flere målgrupper og på nye plattformer. Han har lykkes med samarbeid på tvers av faggrupper og bransjer, men også mellom mediehus som vanligvis konkurrerer med hverandre.

Veksten til Faktisk.no gir en tydelig indikasjon på at pandemien har gjort folk oppmerksom på hvor viktig faktasjekking er som journalistikk. Trafikken doblet seg fra 860 000 unike brukere i 2019 til 1,7 millioner brukere i 2020 og fortsatte med 1,4 millioner brukere i 2021. På toppen av dette kommer embed-trafikken, som har gitt Faktisk mellom 5,4 og 8,3 millioner årlige unike sidevisninger de tre siste årene.

Juryen har bestått av:

  • Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord (juryleder)
  • Helje Solberg, nyhetsdirektør i NRK, styremedlem i OR og Årets redaktør 2021
  • Annette Hobson, journalist i NRK og leder i NJ Oslo
  • Danby Choi, ansvarlig redaktør i Subjekt
  • Veslemøy Østrem, nyhetsredaktør i Vårt Land
Powered by Labrador CMS