Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum under framleggelsen av regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet for Stortinget.
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum under framleggelsen av regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet for Stortinget.

Regjeringen med millionbevilgning til aksjonærregister

Foreslår å gi 3,5 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Som Journalisten tidligere har omtalt er det syv år siden Stortinget bestemte at Brønnøysundregisteret og Skatteetaten skal opprette to registre for norske selskaper: et aksjonærregister og et rettighetshaverregister. Men høstens budsjettforslag fra Solberg-regjeringen ble et av en lang rekke uten midler satt av til prosjektene.

Under budsjetthøringer i næringskomiteen og finanskomiteen i slutten av oktober, stilte Norsk Journalistlag opp for å be om at arbeidet med registrene trappes opp. Og nå ser den nye regjeringen ut til å hørt etter.

– Dette er en merkedag

I forslaget til endringer i statsbudsjettet som ble lagt fram i dag, foreslås det å gi 3,5 millioner kroner til gjennomføringen av aksjonærregisteret, som potensielt kan bli et svært viktig redskap for journalister.

«Utviklingen av en løsning for informasjon om aksjeeiere må bygge på et solid rettslig fundament som støtter opp under regjeringens politiske målsettinger. Det foreslås å prioritere 3,5 mill. kroner innenfor bevilgningen på posten til utredning av hvordan en slik løsning kan etableres», heter det i forslaget fra regjeringen.

Ina Lindahl Nyrud stilte i budsjetthøringer for å få fart på arbeidet med aksjonærregisteret.
Ina Lindahl Nyrud stilte i budsjetthøringer for å få fart på arbeidet med aksjonærregisteret.

– Dette er en merkedag! Det er fantastisk at Norsk Journalistlag er blitt lyttet til, og at føringene fra Næringsdepartementet for videre arbeid med det digitale aksjonærregisteret nå er lagt, sier NJ-advokat Ina Lindahl Nyhus til Journalisten.

Ifølge henne gir bevilgningene Brønnøysundregistrene og Skatteetaten mulighet til å sikre fremdriften i prosjektet i 2022.

– For våre medlemmer haster det å få på plass et søkbart aksjonærregister for å kunne drive viktig journalistikk, sier hun.

Registrene som Stortinget har bestemt at skal oppføres skal kunne vise alle transaksjoner, bindinger og dobbeltroller, og gi bedre oversikt over mulig hvitvasking og skatteunndragelse. Med andre ord skal man se hvem som til enhver tid har eierinteresser i norske selskap.

Powered by Labrador CMS