Hisham Abdelaziz ble siktet for «publisering av falske nyheter» og «tilslutning til en ulovlig gruppe», ifølge Foreningen for tanke- og ytringsfrihet i Egypt.

Pressefrihet i Egypt

Al Jazeera-journalist løslatt etter fire år i egyptisk fengsel

Myndighetene i Egypt har løslatt en journalist fra Al Jazeera, nesten fire år etter at han ble fengslet, melder den qatarske nyhetskanalen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hisham Abdelaziz er produsent for Al Jazeera-kanalen Mubasher. Han ble pågrepet i juni 2019 etter at han reiste fra sitt bosted i Qatar til Kairo for å besøke familien.

Han ble siktet for «publisering av falske nyheter» og «tilslutning til en ulovlig gruppe», ifølge Foreningen for tanke- og ytringsfrihet (AFTE) i Egypt. Ifølge foreningen ble Abdelaziz sluppet fri i desember 2019, men pågrepet igjen senere i en annen sak.

To andre Al Jazeera-journalister, Bahauddin Ibrahim og Rabie al-Sheikh, er fortsatt fengslet i Egypt, på bakgrunn av lignende siktelser.

– Egyptiske myndigheter har løslatt Al Jazeera-journalist Hisham Abdelaziz etter at han ble holdt i varetekt i nesten fire år, meldte Al Jazeera mandag.

Egypt sliter med pengemangel og forsøker å styrke statsfinansene ved å selge unna offentlige verdier til rike golfland. I den forbindelse har regimet i Kairo beveget seg betydelig nærmere det gassrike emiratet Qatar, som Egypt, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Bahrain boikottet i 2017.

Egypt er blant landene i verden med flest journalister bak murene, for tiden er tallet over 20, ifølge Reportere uten grenser (RSF). I tillegg sitter over 60.000 politiske fanger ifølge menneskerettsaktivister fengsel i Egypt, mange av dem anklaget for å ha «spredt falske nyheter».

Egypt ligger på 168. plass av de 180 landene på RSFs pressefrihetsindeks.

Powered by Labrador CMS