Advokat John Christian Elden, Dagbladet-redaktør Alexandra Beverfjord og advokat Per Danielsen. Sistnevnte har saksøkt Dagbladet, Beverfjord, en journalist og Eldens klient for ærekrenkelser. Arkivfoto: NTB scanpix
Advokat John Christian Elden, Dagbladet-redaktør Alexandra Beverfjord og advokat Per Danielsen. Sistnevnte har saksøkt Dagbladet, Beverfjord, en journalist og Eldens klient for ærekrenkelser. Arkivfoto: NTB scanpix

Saksøker Dagbladet og kvinnelig kilde etter artikkel om overgrep:
– Hun synes det er absurd

Anklaget mann krever millioner for ærekrenkelser. Samtidig beordrer Riksadvokaten ny etterforskning av overgrepsanklagene.

Publisert Sist oppdatert

I vår skrev Dagbladet en lengre artikkel om en kvinne, der hun anklaget en mann for gjentatte overgrep da hun var svært ung. I løpet av de siste 25 årene har politiet henlagt saken to ganger, men nylig var saken nok en gang til behandling i politiet.

I juli ble saken henlagt igjen, og både Dagbladet, ansvarlig redaktør, journalisten og kvinnen ble saksøkt for ærekrenkelser.

Søksmålet er fremmet av advokat Per Danielsen på vegne av mannen som er blitt anklaget for overgrepene. Han mener at han lett kunne identifiseres fra Dagbladet-artikkelen.

– Min klient har tatt seg ekstremt nær av reportasjene. Han er blitt personforfulgt med ujevne mellomrom opp igjennom årene, og er blitt plaget på arbeidsplass og privat. Hver gang er saken henlagt av politiet, skriver Danielsen til Journalisten.

– Vi kan bekrefte at vi er saksøkt, men vi ønsker ikke å kommentere saken utover dette, svarer ansvarlig redaktør Alexandra Beverfjord.

Åpner ny etterforskning

Advokat John Christian Elden representerer kvinnen som har fremmet anklagene. Han opplyser om at Riksadvokaten i sommer omgjorde henleggelsen og «beordret full etterforskning».

– Hun synes det er absurd å bli saksøkt som fornærmet i en straffesak som er under aktiv etterforskning. Hun fastholder sin opplevelse, og håper også at straffesaken vil ende i en tiltale og en fellende dom som overflødiggjør dette søksmålet, skriver Elden til Journalisten.

Statsadvokaten som leder saken, bekrefter til Journalisten at saken «ikke er endelig avgjort». Han har foreløpig valgt å ikke gi flere detaljer om hvor saken står.

Advokat Per Danielsen bekrefter at han kjenner til omgjøringen av henleggelsen, men mener en ny etterforskning kun vil styrke søksmålet.

– Det absurde er at [kvinnen] og Elden prosederer mot en uskyldig mann i media, og at Dagbladet gjengir det. Utviklingen kan styrke søksmålet når saken mest sannsynlig må bli henlagt enda en gang, skriver Danielsen.

– Katastrofal misforståelse

Det er utsagn og henvisninger til at mannen skal ha voldtatt eller forgrepet seg på kvinnen i svært ung alder som Danielsen og mannen mener er ærekrenkende. I Dagbladets saker er mannen anonymisert.

Men ikke godt nok, ifølge advokat Danielsen.

– Dagbladet tror tydeligvis avisen kan slippe unna fordi den ikke har nevnt min klients navn. Det er i tilfelle en katastrofal misforståelse. Det er tusenvis av mennesker som kjenner denne gamle historien fra år tilbake, og dermed er identifikasjonskravet etter gjeldende rett overoppfylt, skriver han til Journalisten.

Han mener at det som skal være ærekrenkende utsagn i artiklene, har ført til flere alvorlige konsekvenser for den anklagede mannen.

Det er lagt ned påstand om oppreisning på opptil 5.000.000 kroner fra Dagbladet, mens de andre saksøkte er krevd for oppreisning opptil 500.000 kroner og 250.000 kroner.

Andre aviser har de siste årene omtalt historien til den kvinnelige hovedkilden i Dagbladets saker, men det er foreløpig ikke varslet søksmål mot andre aviser som Journalisten kjenner til.

– Vi tar en sak om gangen, skriver Danielsen til Journalisten.

Powered by Labrador CMS