Natt&Dag peker blant annet på Dagbladet-saken «Stappfullt i Oslo» i nominasjonen til årets verste stemme. Db-redaktør Alexandra Beverfjord til høyre.
Natt&Dag peker blant annet på Dagbladet-saken «Stappfullt i Oslo» i nominasjonen til årets verste stemme. Db-redaktør Alexandra Beverfjord til høyre.

Dagbladet.no nominert til Årets verste stemme:
«De liker å oppildne til hat og frykt»

Kraftsalve fra Natt&Dag.

Publisert Sist oppdatert

Natt&Dag har lagt ut nominasjonene til sine årlige Oslo-priser, og blant de nominerte til «årets verste stemme» finner vi Dagbladet.no.

I nominasjonsteksten er det hovedsakelig Dagbladet-fronten på nett som får gjennomgå, med noen konkrete eksempler.

Både Nettavisen og NRK har tidligere vært nominert til samme verstingpris av Natt&Dag.

– Liker å oppildne

«2020 var preget av to ting: korona og fronten på DB.no», skriver gratisavisa i teksten, og viser blant annet til den etter hvert mye diskuterte saken om at det var «stappfullt i Oslo» i påskedagene.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandlet saken i fjor høst, og endte på kritikk til Dagbladet for at saken kunne gi et misvisende inntrykk.

«Det er i slike øyeblikk Dagbladet avslører mørket som finnes i dypet av avisas sjel: de liker å oppildne til hat og frykt», skriver Natt&Dag om saken.

– Svekker troverdighet

Videre i teksten står det:

«[...] på DB.no er det ikke en feil når journalistikken oppleves ubehagelig, når den skremmer, når forholdet mellom overskrift og artikkelinnhold er løselig at best. Det er forretningsmodellen deres.»

Natt&Dag konkluderer med at Dagbladets presentasjon av journalistikk svekker troverdigheten til mediene generelt:

«Det er rett og slett umulig å forestille seg noen gå inn på DB.no og ende opp med styrket tiltro til mediene. En slik svekket troverdighet er i våre tider det aller siste både vi og mediene selv trenger.»

Journalisten har vært i kontakt med ansvarlig redaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet om kritikken i nominasjonsteksten. Hun ønsker ikke å kommentere saken.

Kritiker nominert til «årets stemme»

De andre nominerte i «verste stemme»-kategorien er VGTV- og TV 2-profil Mads Hansen og politiker Christian Tybring-Gjedde.

Blant de nominerte i den mer positivt ladede kategorien «årets stemme» finner vi kulturkommentator og kritiker Aksel Kielland, fast bidragsyter hos Morgenbladet.

«Kielland er ikke en av dem som driver med 'kulturjournalistikk for kulturjournalistikkens skyld'. Heldigvis. I stedet gjør han noe norske kulturskribenter gjør alt for sjeldent: setter kulturen i sammenheng med samfunnet rundt», skriver Natt&Dag, og videre:

«Man forstår film og TV bedre av å lese Kielland. Men ikke minst – og enda litt viktigere – skjønner vi også mer av alt det andre.»

Powered by Labrador CMS