Heidi Nilima Monsen og Martin Hovden ser fram til å sette i gang med Ruijan Radio. Foto: Freddy Ludvik Larsen, Altaposten
Heidi Nilima Monsen og Martin Hovden ser fram til å sette i gang med Ruijan Radio. Foto: Freddy Ludvik Larsen, Altaposten

Håper ny kvensk radio vil få flere til å bruke språket

Rujan Radio skal ha sendinger på Radio Alta.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ruijan Radio har sin aller første sending torsdag, og kan høres direkte på Radio Alta, eller som podcast etterpå. Det skriver Rujan Radio i ei pressemelding.

Med det kan kvener og norskfinner igjen høre radio på språket sitt her i Norge. Radiosendingene er ei ny satsing fra den kvenske avisa Rujan Kaiku, som ble starta i 1995 og i dag eies av Mediehuset Altaposten.

Aldri jobba med radio

– Vi ønsker en avslappet, underholdende og samtidig lærerik radiosending, sier Heidi Nilima Monsen i Ruijan Radio, ifølge pressemeldinga.

– I dag finnes det ingen radiosendinger som er tilpasset kvener og norskfinner, og jeg vet at det har vært et stort savn for mange, sier Monsen.

Hun har jobba i Rujan Kaiku i flere år, men har aldri tidligere jobba med radio. Derfor har hun fått med seg Martin Hovden fra Radio Alta.

– Jeg kan jo egentlig ikke kvensk. Ikke vet jeg så mye om kvener heller, men jeg regner jo med at jeg lærer litt underveis, sier Hovden.

Monsen håper både Hovden og andre kan lære litt kvensk, og at kvener blir inspirert til å bruke språket mer.

– Kvensk som språk er også i en svært sårbar situasjon, og da er det viktig at man får hørt språket jevnlig, slik at kvensk ikke bare blir noen vage minner fra kjøkkenbordet til bestemor, men at man opplever det som et levende språk -også på radio, sier hun.

Ukentlige sendinger

Det blir to halvtimes sendinger før sommeren, og fra høsten av blir det sendinger hver uke.

Ruijan kaiku er en flerspråklig avis, med artikler på norsk, kvensk og finsk, men også på meänkieli og svensk, ifølge Store norske leksikon.

En stor andel av avisa eies av Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto – som jobber for å styrke kvenske rettigheter basert på status som nasjonal minoritet, å styrke stillingen for kvensk og finsk språk i Norge og å styrke kvensk medietilbud.

Powered by Labrador CMS