Anna B. Jenssen går av som redaktør etter en langvarig konflikt i Morgenbladet. Arkivfoto: Fredrik Bjerknes
Anna B. Jenssen går av som redaktør etter en langvarig konflikt i Morgenbladet. Arkivfoto: Fredrik Bjerknes

Anna B. Jenssen slutter som ansvarlig redaktør i Morgenbladet

– Det har tidvis gått over noen grenser i måten man har uttrykt sin misnøye på, sier styreleder Amund Djuve, som beklager at hun går av.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ettermiddag varsler Anna B. Jenssen om at hun går av som ansvarlig redaktør i Morgenbladet.

Hun slutter av hensyn til Morgenbladet, og av hensyn til seg selv og sine nærmeste, opplyser hun i en pressemelding som er sendt til mediene.

– Jeg er lei meg for at jeg ikke lenger klarte å stå i dette. Det ble etter hvert tydelig for meg at motstanden var så massiv, og så mangefasettert, at det i praksis var ødeleggende for både den daglige driften av Morgenbladet, for gjennomføringen av strategien og for meg selv, sier Jenssen, ifølge meldingen.

Sykmeldt

Det opplyses videre om at Jenssen er sykmeldt og at hun ber om forståelse for at hun ikke vil kommentere avgangen ytterligere. Hun har også skrevet en lengre melding i sosiale medier.

Hun vil bli i NHST-konsernet, men tar ett års permisjon med virkning fra 22. oktober 2019. På Facebook varsler hun at hun skal skrive bok i permisjonen.

– Dette er ferskt. Hun tok kontakt med oss i går og sa at av hensyn til Morgenbladet og sin egen helse, hadde hun funnet ut at det var riktig å si opp, sier Amund Djuve, styreleder i Morgenbladet og ansvarlig redaktør i Dagens Næringsliv.

Han forteller mandag ettermiddag at han sammen med Jenssen og konsernsjef Hege Yli Melhus Ask nettopp har orientert bedriftens ansatte om oppsigelsen.

– Stemningen var preget av alvoret i informasjonen, sier Djuve til Journalisten.

Han forteller at han selv kun har kjent til Jenssens avgjørelse siden i går, søndag.

– Dette var en beslutning hun hadde kommet fram til da hun tok kontakt, så det hadde egentlig ikke hensikt å diskutere det med henne.

– Har dette vært et tema mellom dere tidligere?

– Nei.

Han beklager at Jenssen valgte å gå av.

– Men det er dypt menneskelig å si fra når grensen er nådd. Hun tålte den saklige kritikken, fordi hun trodde på strategien og hadde vår støtte, men konflikten og belastningen ble til slutt for stor, sier Djuve, ifølge pressemeldingen som ble sendt.

Styreleder Amund Djuve fotografert ved en annen anledning. Arkivfoto: John Trygve Tollefsen
Styreleder Amund Djuve fotografert ved en annen anledning. Arkivfoto: John Trygve Tollefsen

Langvarig konflikt

Konflikten i Morgenbladet har preget avisen siden det ble kjent at de måtte kutte i økonomien og samtidig ga tilbud om sluttpakker. Ni ansatte, flere av dem profilerte journalister i avisen, takket ja.

Årsaken til nedbemanningen skal blant annet ha vært vært en sommerkampanje som floppet, og krav fra konsernet NHST om å ha en større sikkerhetsmargin i økonomien.

I forkant skal stemningen i redaksjonen allerede ha vært turbulent, spesielt etter redaksjonssjef Ivar A. Iversen sluttet på dagen i november i fjor. I etterkant av at nedbemanningen har klubben sendt to brev til styret med mistillit til ansvarlig redaktør Jenssen, og bedt om at hun går av som redaktør.

I et åpenhjertig brev til flere skribenter som vurderte å slutte å levere stoff til Morgenbladet, så forsøkte Jenssen å forklare flere av valgene hun har tatt de siste månedene.

– Når vi setter oss ned for å evaluere hvordan nedbemanningen er blitt gjennomført, vil ingen bli overrasket dersom vi konkluderer med at mye kunne vært gjort annerledes. Men jeg mener fremdeles at det var nødvendig å redusere kostnadsnivået, skrev hun blant annet.

– Gått over noen grenser

Styreleder Djuve mener de siste ukene ikke har vært en god periode for Morgenbladet.

– Det har falt veldig mange harde ord, både i offentligheten og i andre fora. Det har helt åpenbart vært en veldig krevende periode, sier Djuve til Journalisten.

– Har det blitt begått noen feiltrinn i måten diskusjonen har blitt ført, mener du?

– Journalister og ansatte som mener at vi tar Morgenbladet i feil retning, må ha anledning til å si fra om det. Men det har tidvis gått over noen grenser i måten man har uttrykt sin misnøye på.

– Har du inntrykk av at dette har spilt inn på Jenssens avgjørelse?

– Det er ikke tvil om at det hun har stått i de siste ukene, til slutt ble for mye.

Djuve opplyser at styret i Morgenbladet møtes til ordinært styremøte tirsdag 22. Oktober.

– Nå må vi ta stilling til hvordan vi skal gå fram på kort og lang sikt. Vi må få konstituert en midlertidig leder, og diskutere rekruttering av en permanent leder, sier Djuve, som ellers ikke vil kommentere det planlagte innholdet i morgendagens møte.

Jo T. Gaare, klubbleder i Morgenbladet, mener klubben ikke har gått for langt i å vise misnøye med ansvarlig redaktør. Arkivfoto: Kristine Lindebø
Jo T. Gaare, klubbleder i Morgenbladet, mener klubben ikke har gått for langt i å vise misnøye med ansvarlig redaktør. Arkivfoto: Kristine Lindebø

Vil brette opp ermene

De ansatte fikk beskjed om avgangen mandag ettermiddag. Klubbleder Jo T. Gaare sier de ansatte nå er lettet over å få en avklaring. .

– Det har vært vanskelig og konfliktfylt den siste tiden, sier han til Journalisten.

– Nå er vi interessert i å brette opp ermene og stå på for å få avisa på rett kjøl. Vi håper bidragsytere og lesere kan samle seg om avisa og bidra til dette, fortsetter han.

– Hva hadde skjedd om det ikke hadde kommet en avgjørelse nå?

– Da hadde konflikten fortsatt. Vi har vært veldig belastet. Vi er en liten stab som har mistet ni, og har i tillegg hatt mange sykemeldinger.

Til Djuves kommentar svarer Gaare:

– Vi har sendt to brev til styret, der vi har brukt ytringsfriheten vår til å si ifra om hva som har ført til mangel på tillit til øverste leder. Det vi har sagt i mediene har vært relatert til de brevene, som har vært lekket.

– Så du er uenig i at dere har gått for langt?

– Ja, sier Gaare.

Powered by Labrador CMS