Katsiaryna Andreyeva (t.h.) og kollega Daria Chultsova i retten i Minsk i februar 2021, hvor begge ble dømt til to års fengsel for å angivelig ha organisert en ulovlig demonstrasjon. Nå er Andreyeva dømt på nytt for forræderi.

PRESSEFRIHET

Belarus: Katsiaryna Andreyeva dømt til åtte års fengsel for påstått forræderi

– Tilleggsdommen viser nok en gang regimets forsøk på å skremme og tie journalister, uttaler IFJ-presidenten.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den belarusiske journalisten Katsiaryna Andreyeva ble onsdag 13. juli dømt til åtte års fengsel for påstått forræderi mot staten. Det melder International Federation of Journalists (IFJ) på sine nettsider.

Den 4. juli startet rettssaken bak lukkede dører i den sørøstlige byen Homel.

Andreyeva ble varetektsfengslet sammen med kollega Daria Chultsova i november 2020 mens hun direktesendte fra demonstrasjoner mot president Aleksandr Lukasjenkos styre.

Som følge av dette sonet hun allerede en fengselsstraff på to år for å «organisere en ulovlig protest», og skulle ifølge IFJ løslates 5. september 2022. Men i februar ble det startet en ny straffesak mot henne på bakgrunn av anklager om forræderi, og siktelse ble tatt ut i april.

Andreyeva jobbet som korrespondent for den Polen-baserte uavhengige kringkasteren Belsat TV.

IFJ-president Dominique Pradalié uttalte torsdag at Katsiaryna Andreyevas tilleggsdom «er fullstendig sjokkerende og viser nok en gang regimets forsøk på å skremme og tie journalister».

«Den belarusiske ledelsen ønsker å straffe Katya for hennes mot. De gir henne ytterligere åtte års fengsel bare to måneder før den planlagte løslatelsen fra den forrige dommen. Vi krever opphevelse av rettsavgjørelsen og overprøving av rettssaken», uttalte styreleder Andrei Bastunets i det Belarusiske Journalistforbund (BAJ).

IFJ oppfordrer EU, Europarådet og OSSE til å øke det diplomatiske presset mot den belarusiske ledelsen. Belarus er av CPJ rangert på femteplass over land i verden med størst antall fengslede journalister.

Powered by Labrador CMS