I podkasten «Det svarte flagget» har journalist Joachim Førsund besøkt tre terrordømte nordmenn som soner i norske fengsler. Foto: Agnete Brun
I podkasten «Det svarte flagget» har journalist Joachim Førsund besøkt tre terrordømte nordmenn som soner i norske fengsler. Foto: Agnete Brun

Journalist Joachim Førsund med ny podkast om hjemvendte IS-krigere

Laget av Monster for NRK.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For første gang snakker IS-krigerne fritt og åpent om sine opphold i Syria og Den islamske staten, skriver NRK i en pressemelding. Det skjer i podkasten «Det svarte flagget», laget av Monster for NRK.

I løpet av seks episoder besøker journalist Joachim Førsund tre terrordømte nordmenn som soner i norske fengsler.

– Det siste året har jeg kjørt fra fengsel til fengsel og snakket med terrordømte, og i time etter time har de forsøkt å forklare meg hvorfor de dro og hva de foretok seg i Syria. Jeg håper disse historiene kan bidra til at folk kan forstå litt mer av hva som skjedde og hvem disse menneskene er, sier Førsund ifølge pressemelding.

Gjennom flere titalls timer med opptak forsøker Førsund å tegne et tydeligere bilde av dem som reiste, skriver NRK.

– Vi ønsker ikke på noen som helst måte å bagatellisere. IS-soldatenes herjinger i Syria er umenneskelige og hjerteløse. Vi prøver å forstå. Kun gjennom å høre dem snakke kan vi få kunnskap om hvordan unge mennesker blir radikalisert. Hva kan vi lære? De skal tilbake til samfunnet, som din og min nabo, sier prosjektredaktør i Anne Kvadsheim i NRK.

Førsund står også bak Aftenpostens podkast «Koht vil leve». Monster har tidligere produsert podkasten «Familiene på Orderud» for NRK, med Førsund som programleder.

Begge podkastene er nominert til tre priser i Prix Radio som deles ut fredag 20. september i forbindelse med Radiodagene.

Powered by Labrador CMS