Juryleder Sigrid Hvidtsten (t.h.) sammen med vinner av Hestenes-prisen for 2021, Ida Lødemel.
Juryleder Sigrid Hvidtsten (t.h.) sammen med vinner av Hestenes-prisen for 2021, Ida Lødemel.

– Hun har en penn som snart er klar til å invadere Belgia

Ida Lødemel Tvedt får Hestenes-prisen.

Publisert Sist oppdatert

Arne Hestenes' journalistpris for 2021 går til Ida Lødemel Tvedt. Prisen ble delt ut mandag under Den norske filmfestivalen i Haugesund.

Prisen består av et diplom og 25.000 kroner.

– Årets Hestenes-vinner er noe så sjeldent som en kulturkritiker av den gode gamle sorten, sier juryleder Sigrid Hvidtsten i en pressemelding.

Ida Lødemel Tvedt er utdannet ved Columbia University og har undervist i litterær essayskrivning ved Columbia, Universitetet i Oslo og Skrivekunstakademiet.

Hun skriver for en rekke publikasjoner og i 2019 ga hun ut essaysamlingen Marianegropen.

Juryens begrunnelse:

«Årets Hestenes-vinner har en helt spesiell penn. En penn som bukter seg. Som en slags juvelbesatt kobra kveiler den seg rundt det journalistiske materialet. Glinsende, glitrende, myk og elegant. Før den brå: setter tenna rett i huden, der den er aller tynnest, der det gjør mest vondt.

Årets Hestenes-vinner er noe så sjeldent som en kulturkritiker av den gode gamle sorten. En som ikke begrenser seg til å skrive om bare litteratur, bare musikk eller bare film, selv om hun selvfølgelig er innom alle disse sjangrene, men en som ser kulturen i et større mellommenneskelig perspektiv. I spalter og essays skriver hun om hvordan vi snakker og hvordan vi skriver, hva vi har på oss og hva vi gjør. Hun analyserer og dissekerer kulturen som holder oss sammen, som river oss fra hverandre, og hun gjør det med sitt særegent vestlandske blikk for maktstrukturer.

Årets Hestenes-vinner skriver spalter på nynorsk, bøker på bokmål og har bodd i New York. Det gir spaltene og essayene hennes et slags internasjonalt løft. Med hennes penn kan et essay om bjørka på Aasentunet i Hovdebygda framstå som internasjonalt signifikant. Hun har en spissfindig evne til å tolke små symboler inn i en større sammenheng.

Hør bare på denne kvasse analysen av Melania Trumps klesdrakt, publisert i en spalte i Dag & Tid:

– Om mote er kunstforma vi aldri slepp unna, og teiknsystemet som høver seg best til å diagnostisere samtida, kva skal ein seie om drakta Melania Trump hadde på seg då ho nyleg talte til det republikanske landsmøtet?

1. Ho såg bra ut. 2. Ho såg ut som om ho var klar til å invadere Belgia.

Essayist og spaltist Ida Lødemel Tvedt er en svært verdig Hestenes-prisvinner. Hun har en penn som snart er klar til å invadere Belgia.»

Årets jury har bestått av Den norske filmfestivalens direktør og programsjef Tonje Hardersen, leder i filmkritikerlaget Mode Steinkjer, Institutt for journalistikks Trygve Aas Olsen og Dagbladets Sigrid Hvidtsten.

Arne Hestenes' journalistpris ble opprettet av den legendariske Dagbladet-journalisten Arne Hestenes i samarbeid med Den norske filmfestivalen og Institutt for journalistikk . I dag er det Dagbladet som står bak prisen sammen med IJ og DNF. Prisen deles ut i forbindelse med filmfestivalen i Haugesund. Den ble delt ut første gang i 1993.

Powered by Labrador CMS