Ragnhild Brochmann mottok Hestenes-prisen under Den norske filmfestivalen i Haugesund i helga.
Ragnhild Brochmann mottok Hestenes-prisen under Den norske filmfestivalen i Haugesund i helga.

Hestenesprisen til Morgenbladet-spaltist Ragnhild Brochmann

Roses for sitt åpne, nysgjerrige og analytiske blikk.

Publisert Sist oppdatert

Arne Hestenes' journalistpris for film, portrett og annen kulturjournalistikk ble delt ut under helgas filmfestival i Haugesund, og årets pris gikk til kunst- og motehistoriker og spaltist i Morgenbladet Ragnhild Brochmann, ifølge en pressemelding.

Brochmann fungerer blant annet som Morgenbladets estetiker i en fast spalte.

– Språklig bravur

Juryen vektla Brochmanns språkføring og analytiske blikk i begrunnelsen:

Arne Hestenes hadde elsket tekstene til årets prisvinner.

Kunsthistoriker, motehistoriker og Morgenbladet-spaltist Ragnhild Brochmann kler seg i språket som om hun skal på fest. Gjennom sine faste Morgenbladet-oppdrag dyrker hun den presise spalten, hun vet at djevelen ligger i de språklige detaljene og hun ser på det andre kan oppfatte som hverdagslig og ubetydelig med et åpent, nysgjerrig og analytisk blikk.

I 2020 er den visuelle kulturen altomfattende. Vi bruker opp mot fem timer om dagen på mobilen. Men i kulturjournalistikken fokuserer kritikken fortsatt på de gamle stolpene, litteratur, musikk, film, tv, kunstutstilllinger. Brochmanns prosjekt er derimot helt unikt. Hennes kritiske blikk er vendt mot det vi ser hver dag – og dermed nesten ikke legger merke til. Om det er om vestkantens hang til beige frakker i spalten «Estetikeren», eller om det er et nytt blikk på en gammel by i sommerspalten «Oppdragelsesreisen».

Men uansett hva teksten handler om, går hun like analytisk, kunnskapsrikt og spissfindig til verks. Hun ser oss utenfra, pirker borti oss, dissekerer kulturen vår. Tekstene hennes begynner kanskje med noe vi andre oppfatter som helt hverdagslig, og ender som regel med å si noe om sant om den visuelle kulturen vi omgir oss med. Hun stiller små spørsmål, men kommer med store svar.

Og hun gjør det med språklig bravur.

Andre år på rad for Morgenbladet

Årets jury for Hestenes-prisen har bestått av kulturredaktør i Dagbladet Sigrid Hvidsten, festivaldirektør for Den norske filmfestivalen Tonje Hardersen, fagmedarbeider Trygve Aas Olsen ved Institutt for Journalistikk, og leder av Norsk Filmkritikerlag Mode Steinkjer.

Prisen består av et diplom og et pengebeløp på 30.000 kr.

I fjor var det for øvrig Morgenbladet-journalist Anders Firing Lunde som mottok prisen for sin kulturjournalistikk.

Powered by Labrador CMS