Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening støtter Human Rights Service' klage på forelegget publikasjonen er idømt.
Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening støtter Human Rights Service' klage på forelegget publikasjonen er idømt.

HRS klagde på forelegg, får støtte av redaktørforeningen

Kan føre til store begrensninger for pressen.

Publisert

Norsk Redaktørforening gir Human Rights Service (HRS) full støtte i klagen på et forelegg de fikk for å publisere et bilde. Frp krever svar fra justisministeren.

HRS ble høsten 2019 ilagt et forelegg på 20.000 kroner og redaktør Rita Karlsen fikk et forelegg på 8.000 kroner etter at de publiserte et bilde av inngangspartiet på kjøpesenteret Oslo City i 2017.

Bildet viser flere tilfeldig forbipasserende personer. En av disse, en kvinne med skaut, anmeldte HRS for brudd på bestemmelsen om «retten til eget bilde» i åndsverkloven.

– Samme ytringsfrihet

Politiet ville henlegge saken to ganger, men statsadvokaten ville ha videre etterforskning, noe som altså endte med forelegg til HRS og Karlsen.

I et brev til riksadvokaten understreker generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening at Rita Karlsen og HRS har samme ytringsfrihet som andre.

Han skriver videre at dersom forelegget blir stående, og dette blir gjeldende rett i Norge, vil det nærmest umuliggjøre reportasjevirksomhet fra offentlige steder og aktuelle begivenheter.

Frp krever svar fra Mæland

Frps justispolitiske talsmann Per-Willy Amundsen reagerer også på at HRS har blitt straffeforfulgt for noe alle norske medier gjør hver dag. Han krever nå svar fra justisminister Monica Mæland (H) i et skriftlig spørsmål.

– Det er tydelig at HRS er blitt forskjellsbehandlet i rettsprosessen, etter alle solemerker å dømme på grunnlag av politisk ståsted, og det er svært alvorlig. Jeg vil gå så langt som å si at det er antidemokratisk, sier Amundsen i en skriftlig kommentar til NTB.

Powered by Labrador CMS