Arne Treholt møter Oslo-journalistene neste uke. Foto: Terje I. Olsson
Arne Treholt møter Oslo-journalistene neste uke. Foto: Terje I. Olsson

Treholt møter journalistene

Roser medienes dekning av den nye vendingen i saken. Ligger ikke våken av VG.

Publisert Sist oppdatert

Det ligger an til stinn brakke på Rockefeller i Oslo om en uke, torsdag 21. oktober. Arne Treholt har takket ja til å delta på et åpent møte om medienes dekning av hans egen sak før og nå. Møtet arrangeres av Oslo Journalistklubb og temaet, «Svek pressen Treholt», må ses i lys av de nye opplysningene som er framkommet i den betente spionsaken.

– Det er positivt at journalistene tar initiativ til å reise spørsmål om hvordan de som fagfolk har dekket saken. Det tjener OJ til ære, sier Treholt til Journalisten.no.

– Svek oss alle

I panelet stiller blant andre tidligere Dagblad-journalist Halvor Elvik, NRK-journalist Per Olav Reinton og VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Hun har skrevet flere Treholt-kritiske kommentarer i høst, blant annet en under overskriften «Han som svek oss alle».

Nå får journalistene anledning til å diskutere svik med motsatt perspektiv.

Ordstyrer blir NRKs Ole Torp.

– Vi er veldig tilfreds med å få til en så viktig pressedebatt med sentrale aktører. Vi er også glad for at Arne Treholt selv stiller. Uten å ta stilling til om mediene har gjort noen feil, så ville det være galt å ikke benytte denne unike muligheten til å diskutere om noe kunne vært gjort annerledes, sier OJ-leder Martin Riber Sparre.

Nye momenter

Oslo-journalistene har ikke akkurat vært Treholts beste venner etter at den spionmistenkte byråsjefen i Utenriksdepartementet ble arrestert 20. januar 1984. I høst er det kommet fram en rekke nye momenter i saken, blant annet om det omstridte og sentrale pengebeviset.

Boka «Forfalskningen – Politiets løgn i Treholt-saken» satte i gang en prosess. I kjølvannet av boka har Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker besluttet å gjennomføre ny behandling av Treholts begjæring om ny rettssak. Politiets sikkerhetstjeneste har innrømmet at de offentliggjorte fotografiene av pengebeviset er en blanding av originale bilder og bilder fra seinere rekonstruksjoner. I går kom nyheten om at PST gir fra seg negativer av bildene i Treholt-saken til Gjenopptakelseskommisjonen.

I tillegg er det blitt kjent at daværende Politiets overvåkingstjeneste drev ulovlig videoovervåking av Treholt og hans familie. Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåknings- og sikkerhetstjeneste skal nå undersøke POTs metoder i jakten på spionmistenkte Treholt.

Gammel journalist

Treholt sier dette om hvorfor han stiller opp på møtet med journaliststanden:

– Jeg er jo selv gammel journalist, og meldte meg inn i OJ etter at jeg kom ut av fengselet i 1992. Det er alltid interessant og utfordrende å møte gamle og nye kolleger. En god del av dem som dekket min sak er jo fortsatt aktive i sine redaksjoner.

Treholt viser til at han selv, Einar Førde, Johan Thorud og Finn Fostervoll delte på vakter i Arbeiderbladets utenriksredaksjon på slutten av 60-tallet.

– Vi hadde ansvaret for å redigere utenrikssidene. Jeg dekket i mange år Hellas for Arbeiderbladet og var til stede i Tsjekkoslovakia som journalist under og etter invasjonen i 1968. I sommerferier og andre ferier jobbet jeg full tid i Arbeiderbladet.

– Interessant tidspunkt

– Hvilke forventninger har du til møtet med journalistene?

– Jeg synes det blir interessant også å møte representanter for en ny journalistgenerasjon, som jeg ikke har hatt like stor føling med som min egen. Tidspunktet er nå også interessant for å drøfte hvordan pressen dekket saken etter arrestasjonen i 1984 og fram til rettssaken i februar 1985.

– Hvordan oppfatter du at mediene behandler deg i dag?

– Jeg føler at det er gjort en veldig god gravejobb av flere aviser, radio og TV. De viser en større pågåenhet og nysgjerrighet enn jeg har opplevd tidligere. Det har vært en svært balansert og god dekning etter utgivelsen av boka «Forfalskningen».

Tvil om beviser

Gjenopptakelseskommisjonen – og andre – har reist tvil om holdbarheten av bevisene for at Treholt overleverte hemmelige dokumenter til KGB, og også om det såkalte pengebeviset. Blant norske medier er ikke minst VG fortsatt ganske bastant i sin oppfatning av Treholt som storspion. På kommentarplass har avisa de siste ukene flere ganger gjentatt at Treholt utleverte hemmelig, gradert materiale til KGB.

Treholt betegner VGs dekning de siste ukene som spesiell. Han mener den minner sterkt om kampanjejournalistikk.

– Ikke søvnløs av VG

– Det står de selvfølgelig fritt til å gjøre, og jeg får ikke søvnløse netter av den grunn. Dette gjelder avisas ledelse og de som skriver kommentarer. De henger igjen i fortiden. Samtidig vil jeg trekke fram at enkeltmedarbeidere i VG over tid har vært flinke til å grave fram ting som har fått stor betydning. Blant annet finner jeg grunn til å nevne at VG var først til å slå opp uoverensstemmelsene om åstedsbildene fra beslag i min leilighet. det skjedde i kjølvannet av boka «Teppefall i Treholt-saken», som statsadvokat Stein Vale utga i august i fjor. Det bildet som er publisert av PST og i Vales bok, åpenbart ved en glipp, er ikke det samme som ble presentert under rettssaken. Det viser at det må ha vært fusket med pengebeviset.

Planting av opplysninger

I et intervju med Journalisten i mai 2008 kritiserte Treholt pressen for å la påtalemyndigheten plante opplysninger fram til rettssaken i januar 1985. Han bebreidet ikke mediene så mye, men håpet de ved en annen korsvei tenker seg om to ganger før de går inn på denne typen planting av opplysninger.

Powered by Labrador CMS