Journalist Fredrik Virtanen møter Memo forlag i Asker og Bærum tingrett.
Journalist Fredrik Virtanen møter Memo forlag i Asker og Bærum tingrett.

Fredrik Virtanens ærekrenkelsessak mot norsk forlag for retten i mai

Ba forlag trekke Cissi Wallin-bok.

Publisert

Den svenske journalisten Fredrik Virtanen krevde en unnskyldning, og at norske Memo forlag trakk tilbake Cissi Wallins bok «Alt som var mitt», som forlaget ga ut i fjor høst.

Boka er Wallins personlige historie om bakgrunnen for voldtektsanklagene hun rettet mot Virtanen i 2017. Virtanen har hele tiden benektet påstandene.

Da forlaget avslo å beklage eller trekke Wallins bok, gikk Virtanen til sak. Nå er ærekrenkelsessaken berammet i Asker og Bærum tingrett med oppstart 31. mai.

Det er satt av seks hele rettsdager til saken.

Virtanen har saksøkt både Cissi Wallin og forleggerne Geir og Marie Lexow i Memo forlag.

– Wallin er straffedømt for løgner som hun nå gjentar i bokform. Dette er selvsagt ikke vernet av ytringsfriheten. Forlaget er medansvarlig ved at det sprer en bok som har til formål å skade vår klient på det groveste, har Virtanens advokat, Carl Bore, uttalt til Dagbladet.

– Cissi Wallins bok tar opp og belyser taushetskulturen rundt voldtekt og seksuell trakassering av jenter og kvinner, møtet med rettsvesenet og kvinners rettssikkerhet i vårt samfunn. Derfor er dette en svært viktig utgivelse. Vi kommer ikke til å trekke boken. Det ville ha vært et tap for ytringsfriheten og Cissi Wallins rett til å fortelle sin egen historie, sa Geir Lexow til NTB i september.

I Sverige ble Wallin dømt for å ha ærekrenket Virtanen høsten 2019. Både Wallin og Virtanen har anket dommen, som gjaldt uttalelser i offentligheten.

Nylig har svenske Justitiekanslern innledet ny etterforskning av Wallin, med tanke på ærekrenkende utsagn i den svenske utgaven av boka.

Powered by Labrador CMS