Debatt:

NRK feilinformerer i dekningen av Cissi Wallins bok, skriver Wallins norske forlegger.

Helhetsinntrykket som fester seg er at NRK misliker både forfatteren og boken

– Alvorlig feilinformasjon fra kulturkommentator, skriver forlagssjef.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Innlegget er først publisert på Facebook, og gjengis her med tillatelse. Memo forlag gir ut Cissi Wallins bok i Norge.

I forbindelse med at Cissi Wallin utgir sin selvbiografi «Alt som var mitt» på norsk, hadde NRK Dagsrevyen 31. august en reportasje om boklanseringen. Forståelig nok – ettersom Cissi Wallins historie er kjent i Norge gjennom en mye omtalt rettssak i Sverige.

I denne reportasjen formidler NRK den ene feilinformasjonen etter den andre.

Agnes Moxnes, kulturkommentatoren som oppsummerer reportasjen på vegne av NRK, har ett hovedfokus: bokutgivelsen kan komme til å koste både forfatter, forlag og bokhandlere (!) dyrt.

Selvsagt er både forfatter (Wallin) og forlag (Memo) i prinsippet rettslig ansvarlige for utgivelsen etter norsk rett hvis noen i Sverige skulle føle seg ærekrenket – men landets bokhandlere er selvsagt like lite ansvarlige for innholdet i bøkene de selger som kioskeiere er ansvarlige for innholdet i løssalgsaviser. En så erfaren kulturjournalist som Moxnes må selvfølgelig kunne vite det. Vi oppfatter Moxnes' uttalelse nærmest som en advarsel til landets bokhandlere. Heldigvis vet norske bokhandlere bedre – de løper ingen risiko ved å selge boken. Likevel er Moxnes’ feilinformasjon alvorlig. Vi har en dyktig advokat, Jon Wessel-Aas, som har bedt NRK rette opp i feilinformasjonen.

Vi har en dyktig advokat, Jon Wessel-Aas, som har bedt NRK rette opp i feilinformasjonen.

Mens Moxnes snakker, ruller teksten «Ingen svenske forlag ville utgi boken» over skjermen. Også dette er feil. Etter at det svenske bokforlaget Atlas, som Wallin hadde samarbeidet med i lengre tid, plutselig trakk seg fra utgivelsen og sendte ut en pressemelding om dette, ble hun kontaktet av en rekke svenske forlag. Hun innledet samtaler med tre av dem og fikk konkrete tilbud, men valgte til slutt selv å utgi boken på eget forlag. I skrivende stund ligger hennes egenutgitte bok på førsteplass på den offisielle bestselgerlista i Sverige – en fantastisk bragd.

Moxnes kaller bokutgivelsen «dypt problematisk rent etisk» og konkluderer med at «Cissi Wallin ser på seg selv som et feministisk ikon» (hvor har Moxnes det fra?) og at hun har «konstruert seg en rettslig boble der hun selv er både offer og selvutnevnt dommer». Dette er harde ord fra Agnes Moxnes. Moxnes synes ikke å være så opptatt av temaene boken handler om, nemlig taushetskulturen rundt voldtekt og seksuell trakassering av kvinner, møtet med rettsvesenet, kvinners rettssikkerhet og at #metoo-bøker kan beskrive jenters og kvinners virkelighet og fylle ut der hvor rettsapparatet kommer til kort. Ei heller at boken belyser et omfattende samfunnsproblem.

Helhetsinntrykket som fester seg når man ser reportasjen, er at NRK misliker både forfatteren og boken, nærmest forhåndsdømmer forfatter og forlag i det de omtaler som et varslet søksmål – og har en kulturkommentator som bruker sin enorme mediemakt i beste sendetid i den store statskanalen fullstendig uten å nyansere.

Ytringsfrihetsperspektivet ser ikke Moxnes ut til å være så opptatt av.

Powered by Labrador CMS