Ahmad Primo sier behovet for faktasjekking er enormt i hjemlandet, fordi situasjonen er svært uoversiktlig.

Da CNN ble lurt av en falsk syrisk fange, ble faktasjekken styrt fra Norge

Ahmad Primo leder den syriske faktasjekk-plattformen Verify-Sy fra Kristiansand, samtidig som han er i praksis i Fædrelandsvennen.

Publisert
Lesetid: 2 min

I midten av desember publiserte CNN en oppsiktsvekkende video-reportasje med journalisten Clarissa Ward. I reportasjen, som ble publisert like etter Assad-regimets fall, frigis tilsynelatende en mann fra det beryktede Sednaya-fengselet i Damaskus.

Problemet var bare at mannen ikke var den han utga seg for å være, men en tidligere etterretningsoffiser for Assad-regimet.

Styrt fra Kristiansand

CNNs tabbe ble avslørt av den syriske verifiseringstjenesten Verify-Sy, som blant annet ved hjelp av ansiktsgjenkjenningsverktøy kunne fastslå, at mannen i CNN-reportasjen høyst sannsynlig var den tidligere etterretningsoffiseren Salameh Mohammad Salameh.

Det imidlertid få vet, er at Verify-Sy styres fra Kristiansand.

Daglig leder for verifiseringsplattformen er nemlig Ahmad Primo, som for litt over to år siden kom til Norge. I tillegg til å være daglig leder i Verify-Sy, er han nå også i praksis i Fædrelandsvennen.

På grunn av yrket som journalist har Primo både blitt arrestert av Assad-regimet og kidnappet av IS før han flyktet til Tyrkia, og senere endte opp i Norge. 

– Kaos

Faktasjekk-prosjektet Verify-Sy ble startet av Primo i hjembyen Aleppo tilbake i 2016. Nå er de en del av faktasjekknettverket IFCN og har tre til fire personer som jobber deltid med faktasjekking og verifisering, forteller Primo til Journalisten. 

I 2022 mottok han og Verify-Sy en pris for sitt arbeid på faktasjekk-samlingen Globalfact i Oslo.

– Vi har flere kontrakter med blant annet IFCN, Internews og International Media Support (IMS) som sørger for finansiering, og nå er vi også registrert i Norge som forening, sier han.

Primo forteller at behovet for plattformen er enormt i hjemlandet, fordi situasjonen er svært uoversiktlig.

– Det er masse kaos og misinformasjon. Jeg og teamet mitt jobber hardt, og hvis vi får til mer finansiering tror vi at vi kan ansette enda flere kollegaer snart, sier han.

Ustabilt nett

Whatsapp er en viktig publiseringskanal for Verify-Sy, fordi nettet der målgruppen i Syria befinner seg er ustabilt. I tillegg bruker de også Instagram, Facebook og andre sosiale medier, forteller Primo.

Normalt får de henvendelser fra publikum og følgere, som lurer på om utsagn, bilder eller videoer er virkelige.

– Vi gjør verifiseringsjobben først og fremst ved hjelp av journalistiske metoder. I tillegg bruker vi OSINT-verktøy, geolokasjon og lignende. Og så deler vi tips til folk som kan hjelpe dem å være kritiske og for å unngå at man misforstår eller misledet.

Foruten verifiseringstjenesten har de tidligere organisert kurs for mediestudenter, og publisert en lærebok om faktasjekking som nå er ute på både arabisk og engelsk.

– Den viser til eksempelsaker, og gir verktøy og beskrivelser som kan hjelpe de som er interessert i å faktasjekke informasjon, sier Primo.

– Gjør vårt beste

På spørsmål om hvordan det er å drive tjenesten for et syrisk publikum, samtidig som han er flyktning og finner seg til rette i et nytt land, svarer Primo at det er veldig vanskelig.

– Man må jobbe hardt for å kunne bli kjent med dette livet, som vi syrere ikke bestemmer så mye over selv. Situasjonen i Syria er usikker, og det tar nok litt tid før bildet blir mer oversiktlig, sier han.

Med to barn i skolen og en én måned gammel baby, sier Primo at det viktigste for ham og familien nå, er å lære seg språket og samfunnet de er blitt en del av. Intervjuet med Journalisten gjør han på norsk.

– Vi gjør vårt beste for å integrere oss i samfunnet og bli nyttige for Norge, som gir oss gode sjanser for et nytt liv. Takket være Norge er vi trygge nå, men vi må gjøre noe som er nyttig for samfunnet, sier han.

Han understreker at han liker praksisen i Fædrelandsvennen veldig godt, og at han har veldig lyst til å fortsette.

– Foreløpig har jeg skrevet to saker i Fevennen på norsk, og jeg har lyst til å skrive mer. Men jeg er usikker på om jeg kan få noe jobbtilbud her, det avhenger nok av språket, avslutter Primo.

Powered by Labrador CMS