Den profilerte musikkritikeren til Dagens Næringsliv, tror avisen nå gjør et dårlig valg. – Folk er jævla forbanna, sier Audun Vinger til Morgenbladet. Foto: Tore Sætre / Wikimedia
Den profilerte musikkritikeren til Dagens Næringsliv, tror avisen nå gjør et dårlig valg. – Folk er jævla forbanna, sier Audun Vinger til Morgenbladet. Foto: Tore Sætre / Wikimedia

Audun Vinger om DNs kulturkutt: – Det virker ikke veldig klokt

Andre kulturtopper varsler avisboikott.

Publisert

I romjula kunne Dagsavisen avsløre at Dagens Næringsliv nå på nyåret vil kutte ut anmeldelser av film, musikk og bøker. En av dem som blir rammet av kuttene, er den profilerte kritikeren Audun Vinger, som har skrevet om musikk og kultur i DN siden 2002.

I et intervju med Morgenbladet slår han fast at «folk er jævla forbanna».

– Dette virker ikke veldig klokt, sier Vinger til avisen.

– Jeg tror balansen i stoffet er en viktig del av DNs appell. Du kan helt sikkert underbygge beslutningen med klikkmålinger, men de bryr ikke jeg meg noe om.

På spørsmål fra Morgenbladet om han tror at anmeldelsene har vært et kjøpsargument for mange, svarer Vinger:

– Selvfølgelig. I mitt lille ekkokammer i sosiale medier ser man at folk er jævla forbanna over å miste dem.

Til samme avis sier Ida Habbestad, styreleder i Norsk kritikerlag:

– Det reduserer avisens kvalitet, og mangelen på kritikk vil gi et tomrom.

Audun Vinger skal fremdeles levere kultursaker til DN, men ikke anmeldelser.

Oppfordrer til boikott

Dagsavisen har snakket med flere kulturtopper som nå varsler at de vil boikotte Dagens Næringsliv.

Forlagssjef Gunnar R. Totland i Solum Bokvennen, sier til Dagsavisen at nedleggelse av kulturanmelderi vil føre til en forflatning av den offentlige debatten - og at dette ikke kan aksepteres.

– Det holder ikke å så si man bare skal drive med featurejournalistikk i kulturseksjonen. Det er ikke kritikk.

Dagsavisen skriver videre at Totland i en Facebook-post kommer med følgende oppfordring:

«DN slutter med kulturanmeldelser. Solum Bokvennen avslutter sitt abonnement på DN og oppfordrer alle kulturvirksomheter til å gjøre det samme.»

Administrerende direktør Ivar Halstvedt i Odeon Kino AS sier til både Medier24 og Dagsavisen at han har sagt opp sitt abonnement som en følge av endringene.

Daglig leder i Oslo Jazz, Edvard Askeland, reagerer også negativt, og sier at de nå vil vurdere om de skal fortsette å annonsere i DN.

Overrasket redaktør

«Jeg synes det er overraskende om nettopp aktører i kulturlivet, fordi de ikke liker en redaksjonell prioritering, synes det er på sin plass å oppfordre til boikott av den kulturjournalistikken vi fortsatt skal drive», skriver sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv i en epost til Dagsavisen.

Foto: Tore Sætre / Wikimedia / CC BY-SA 4.0