Facebook har svart at 1,5 millioner henvisninger til videoen fra angrepet ble fjernet «raskt». Foto: Reuters / NTB scanpix
Facebook har svart at 1,5 millioner henvisninger til videoen fra angrepet ble fjernet «raskt». Foto: Reuters / NTB scanpix

Australia truer Facebook-, Twitter- og Google-sjefer med fengsel

Fjerner ikke ekstremistmateriale raskt nok.

Publisert

Australia truer ledere for sosiale medier-selskaper som Facebook, Twitter og Google med fengsel hvis de ikke klarer å fjerne ekstremistmateriale raskt nok.

Tirsdag møtte statsminister Scott Morrison representanter for en rekke teknologiselskaper, blant dem Facebook, Twitter og Google.

Bakgrunnen er terrorangrepet mot to moskeer på New Zealand, der 50 personer ble drept. Gjerningsmannen fra Australia direktesendte angrepet på Facebook.

– Sosiale medier gir deg en reklame på et halvt sekund. De burde være i stand til å fjerne denne type terrormateriale og andre former for svært farlig innhold på like kort tid, sa han etter møtet.

– Det viktigste vi ønsket å få vite var hvordan de ville gripe inn raskere, eller om hvordan de ville hindre denne type materiale fra å bli strømmet i utgangspunktet. Svaret på disse spørsmålene var ikke tilfredsstillende, sa justisminister Christian Porter, som planlegger lovverk som åpner for fengselsstraff.

Sikkerhetsekspert Nigel Phair ved University of New South Wales er skeptisk.

– Fengselsstraff vil kun gjelde for selskapenes australske ledere, og de er i det store og det hele kun markedssjefer, ikke ansvarlige for drift og vedlikehold av plattformene, sier han til kringkasteren SBS.

Facebook har svart at 1,5 millioner henvisninger til videoen fra angrepet ble fjernet «raskt».

– Vi er forpliktet til å samarbeide med ledere og lokalsamfunn på New Zealand, i Australia og i andre land, sammen med andre teknologi- og mediehus for å slå tilbake hatbudskap og terrortrusler, uttaler Facebook.

LES OGSÅ: Franske muslimer saksøker Facebook og Youtube