Mannen er funnet skyldig i å ha kommet med en rekke hetsende og hatefulle ytringer mot samer i et innlegg på Facebook-sidene til Avisa Nordland. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Historisk dom for samehets blir stående

Blir ikke anket til Høyesterett.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mannen som i lagmannsretten ble dømt for hatefulle ytringer mot samer på nettet, anker ikke til Høyesterett. Den historiske dommen blir dermed stående.

Mannens forsvarer, advokat Tor Haug, sier til Saltenposten tirsdag at det trolig ville blitt vanskelig å få saken inn for Høyesterett, og de har derfor besluttet å ikke anke dommen.

Mannen, som er i 50-årene, er funnet skyldig i å ha kommet med en rekke hetsende og hatefulle ytringer mot samer i et innlegg på Facebook-sidene til Avisa Nordland i fjor sommer.

I retten uttalte aktor Gaute Bendos Rydmark at det ikke har forekommet en lignende sak i Norge tidligere, blant annet fordi saken ikke retter seg mot en spesiell person, men mot en hel folkegruppe, ifølge Avisa Nordland.

I Hålogaland lagmannsrett ble mannen dømt til 18 dagers fengsel og til å betale en bot på 15.000 kroner. Dette samsvarer med dommen fra Salten tingrett i februar.

Mannen skrev blant annet følgende: «Hallo dem hører heime på viddah. Ikke her med den latterlige klovne drakten dem fær å vasa i. Kjenner du lokta av tennvæske, er det en same ikke langt unna på 1,30 og lokter bål».

I retten erkjente han å ha skrevet innlegget, men sa at det var ment som humor.

Powered by Labrador CMS