Nordlys åpner igjen kommentarfeltene til den samiske debatten, forteller sjefredaktør i Nordlys, Helge Nitteberg. Foto: Kristine LindebøKristine Lindebo
Nordlys gjenåpner kommentarfeltene til den samiske debatten
– Sterk tro på saklig og fruktbar debatt også om samiske spørsmål.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Nordlys vil denne uka igjen la folk kommentere saker og innlegg som handler om det samiske.
Det opplyser sjefredaktør Helge Nitteberg til Journalisten.
– Vi tror at stenginga har hatt en effekt. Vi håper vi har fått en debatt om debattklimaet som gjør at folk tenker seg bedre om neste gang de kommenterer, sier han.
Da Journalisten besøkte Nordlys i tidligere i mai var sjefredaktøren tydelig på at steninga var midlertidig:
– Det er viktig å si at dette er et midlertidig tiltak, som primært handler om å understreke at slik det har vært kan det ikke fortsette.
Støtende og trakaserende
I begynnelsen av måneden meldte Nordlys at de stengte sine kommentarfelt for samisk debatt, inntil videre.
«Vi har over tid sett at meninger i økende grad blir møtt med personangrep, i stedet for saklige argumenter og konstruktiv debattskikk. Vi ser også at det gjentas påstander som virker støtende og trakasserende for både enkeltpersoner og samer som folkegruppe», skrev politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys i et innlegg i avisa.
Ifølge Nitteberg har de i redaksjonen lenge diskutert hvordan de skal håndtere kommentarfeltene til saker om det samiske, som over tid omtrent har blitt okkupert av en gruppe på rundt fire til fem personer.
Annonse
– Risikerer ekkokammere
Det største problemet har ikke vært veldig grove utsagn, men at kommunikasjon fra enkeltpersoner er svært ensidig, forteller Nitteberg.
– Det gjør at andre velger å melde seg ut, eller må diskutere med personer som er grovt generaliserende i sin kommunikasjonsform og som av og til også tyr til ganske stygge utfall.
I dag har Nordlys ett årsverk som debattredigerer, og bruker altså mye tid på forhåndsredigering av debattplattformen Nordnorsk Debatt. Å skulle redigere i alle kommentarer i tillegg er for tidkrevende, ifølge Nitteberg.
Han mener også det må sitte langt inne å sperre enkeltpersoner helt ute fra kommentarfelt, men at det kan bli aktuelt å gjøre det i perioder, hvis de ikke klarer å følge retningslinjene.
– Vi er fortsatt sterk i troen på at det går an å få til en saklig og fruktbar debatt, også om samiske spørsmål, sier Nitteberg.
Å stenge kommentarfeltene helt vil ikke bli aktuelt.
– Jeg mener det er en keepertabbe av Nettavisen og andre aviser å stenge kommentarfeltene. Da risikerer man enda flere samtaler i ekkokammere, og utenfor de redaktørstyrte mediene. Jeg mener de redaktørstyrte mediene har en plikt til å ta vare på den gode samtalen og kultivere den.