Seymour Hersh skriver at amerikanske marinedykkere med norsk bistand plasserte sprengladninger ved Nord Stream-gassledningen i fjor sommer.
Seymour Hersh skriver at amerikanske marinedykkere med norsk bistand plasserte sprengladninger ved Nord Stream-gassledningen i fjor sommer.

Nord Stream-eksplosjon

Avviser Seymour Hershs avsløring: – Ren fiksjon

Regjeringene i USA og Norge avviser en artikkel fra journalist Seymour Hersh, der landene anklages for å ha stått bak sabotasjen mot gassledningen Nord Stream.

Publisert Sist oppdatert

I den selvpubliserte artikkelen, skriver den kontroversielle gravejournalisten Seymour Hersh at amerikanske marinedykkere med norsk bistand plasserte sprengladninger ved gassledningen i fjor sommer, og at disse ble utløst i september.

Hersh hevder beslutningen om å ødelegge gassledningen ble tatt i hemmelighet av USAs president Joe Biden for å hindre Russland i tjene penger på salg av gass til Europa.

– Dette er ren fiksjon, sier talsperson Adrienne Watson i USAs nasjonale sikkerhetsråd, mens etterretningsorganisasjonen CIA kaller påstanden «fullstendig falsk». Det er også reaksjonen fra Utenriksdepartementet i Norge.

– Disse påstandene er falske, sier UD til nyhetsbyrået AFP.

Vestlige land ga tidlig Russland skylden for eksplosjonen, som skjedde i kjølvannet av invasjonen av Ukraina. Myndighetene i Sverige; Danmark og Tyskland har etterforsket hendelsen, men har ikke lagt skylden på et bestemt land eller aktør.

Russland har beskyldt USA og Storbritannia for å stå bak eksplosjonen.

Hersh ble først kjent da han avslørte My Lai-massakren under Vietnamkrigen. Han har også kommet med kontroversielle uttalelser, som å avvise at regjeringsstyrkene brukte gass i et angrep under borgerkrigen i Syria i 2013.

Powered by Labrador CMS