Den kontroversielle gravejournalisten Seymour Hersh (bildet) skriver at amerikanske marinedykkere med norsk bistand plasserte sprengladninger ved Nord Stream-gassledningen.

Seymour Hersh-avsløring

Document: – En så stor sak, og en kjent reporter. Det må vi skrive om

Andre medier mener det er mer komplisert å omtale de angivelige avsløringene i den siste artikkelen til gravejournalisten Seymour Hersh.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I en artikkel selvpublisert på nyhetsbrevplattformen Substack, hevder Seymour Hersh at amerikanske marinedykkere med norsk bistand plasserte sprengladninger ved gassledningen Nord Stream i fjor sommer, og at disse ble utløst i september.

Den kontroversielle gravejournalisten har ingen åpne kilder i saken.

– New York Times kalte det et «mysterium», men USA utførte en skjult sjøoperasjon som ble holdt hemmelig – inntil nå.

Slik innleder Hersh-artikkelen som ble publisert ved lunsjtider norsk tid onsdag.

Artikkelen er i stor grad basert på én anonym kilde, og de fleste medier som har omtalt saken gjør et poeng ut av dette. Påstandene i artikkelen til Hersh blir også avvist av norske og amerikanske myndigheter.

Direktesending på TV

Document var først ute med å omtale Hersh-artikkelen her hjemme. Blant annet med en direktesending på Doc-TV.

Saken ble også slått stort opp på nettsiden, blant annet med «SISTE» OG «-USA sprengte Nordstrøm 1 og 2 med norsk hjelp».

Når vi snakker med Documents ansvarlig redaktør Hans Rustad på telefon torsdag formiddag, mener han det er uproblematisk å omtale saken.

– Er dere like kritiske til Bob Woodword? New York Times har for eksempel dekket «Russiagate» med anonyme tjenestemenn. Det er dere ikke kritiske til.

– Vi i Journalisten?

– Journalister generelt, men også spesielt dere i Journalisten.

– Hva slags vurderinger gjorde dere?

The Times i London er blant flere som har gitt fyldig dekning av den artikkelen, og du må stille det spørsmålet: Hva kan det komme av? Det er en så stor sak, og en kjent reporter. Det må vi skrive om. Det var det vi tenkte, avslutter Rustad.

Stor oppmerksomhet får også artikkelen hos den britiske tabloiden Daily Mail, som gjengir store deler av innholdet, inkludert grafikk som skal beskrive hvordan det hele kan ha skjedd.

NRK: Tilbakeholdne

Hos NRK er konklusjonen motsatt. Så langt har ikke rikskringkasteren publisert noe om Hersh' siste artikkel på nrk.no.

– Vi er generelt tilbakeholdne med anonyme kilder. Det gjelder naturligvis også andres bruk av anonyme kilder. Denne saken er vanskelig å ettergå for oss, og er heller ikke publisert i et redaktørstyrt medium. Det gjør den krevende å forholde seg til, skriver utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen i en sms til Journalisten.

– Men vi følger med på temaet og debatten som følger av artikkelen, blant annet i russisk media, legger han til.

TV 2 har valgt å publisere en artikkel om artikkelen.

– Vi har valgt å skrive en sak, og publisere påstanden, som da ikke er dokumentert, det understreker vi, forteller nyhetsredaktør Karianne Solbrække.

Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække.

– Vi har ikke gjort noe utover å referere til saken, men vi har innhentet kommentarer inkludert fra norsk UD og vi har tydelig imøtegåelse, både fra amerikanske og norske åpne kilder.

Lever sitt eget liv

– Hva er viktig å huske på i sånne type saker?

– Hvis man velger å publisere den påstanden, så stiller det ekstra store krav til å understreke at påstanden ikke er dokumentert.

Solbrække legger til at hun mener at det er viktig og riktig at leserne blir informert om at Hersh har et rykte på seg for å komme med udokumenterte påstander, og at han har blitt satt i sammenheng med et konspirasjonsteorimiljø.

Hun mener likevel at det er riktig å omtale saken, ikke minst fordi den involverer Norge.

– Denne typen saker har jo også en tendens til å leve sitt eget liv i visse miljøer og i sosiale medier, som også gjerne blir forsterket hvis mediene velger å ikke omtale det i det hele tatt, sier Solbrække.

Slippe til motstemmer

Nettavisen var en av de første som omtalte saken her hjemme.

– Vår vurdering er at dette er en interessant sak for oss å omtale, men at det må komme tydelig frem at påstanden hans er udokumentert. I tillegg er det viktig for oss at vi slipper til motstemmer tidlig i artikkelen, slik vi gjør allerede i tittelen, skriver nyhetssjef Victoria Armstrong i Nettavisen.

– Vi har hentet inn kommentarer fra både UD og Forsvaret som tydelige motstemmer til det Seymour Hersh sier, som i saken blir presentert som en kontroversiell journalist og Pulitzer-vinner.

Nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet fotografert på et møte i PFU.

Frode Hansen, nyhetsredaktør i Dagbladet, varsler at det kommer flere saker.

– Vi har vurdert det til at dette er en del av propagandakrigen, som det er viktig å lage journalistikk om. Her er det konkrete anklager mot flere, ikke minst mot både Norge og Jens Stoltenberg, skriver Hansen i en sms.

– Vi har hatt flere artikler om dette, deriblant UD som naturligvis avviser dette. Flere saker kommer til å bli publisert. Vi har også siden februar i fjor skrevet mye om propagandakrigen, og hvordan slike løse påstander brukes som ledd i russisk propaganda. Dette, mener vi, er det viktig at også norske lesere fortsatt bør få et innblikk i.

Avslørte massakre

Seymour Hersh er journalistlegenden som i 1970 ble hedret med en Pulitzer-pris for sine avsløringer av My Lai-massakren, hvor anslagsvis 350-500 ubevæpnede vietnamesere ble drept av amerikanske soldater.

Som ansatt i New York Times på 70-tallet sto Hersh bak flere store avsløringer knyttet til Watergate-skandalen. Og som journalist tilknyttet magasinet New Yorker var han blant de første som skrev om hvordan irakiske fanger ble mishandlet i Abu Ghraib-fengslet av amerikanske soldater.

Men samarbeidet tok slutt da New Yorker ikke ønsket å publiere en artikkel hvor Hersh hevdet at Obama-administrasjonen løy om hvordan Osama Bin Laden hadde blitt drept.

Mer kontroversiell ble Hersh da han senere hevdet at syriske regjeringsstyrkene ikke brukte gass i et angrep under borgerkrigen i Syria i 2013.

I 2018 kom Hersh med sine selvbiografi. Den bærer navnet «Reporter».

Powered by Labrador CMS