VG-sjef Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken overvar PFU-behandlingen. Foto: Eskil Wie Furunes
VG-sjef Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken overvar PFU-behandlingen. Foto: Eskil Wie Furunes

VG offentliggjør nye etiske kjøreregler for redaksjonen

Skal supplere Vær varsom-plakaten.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag publiserer VG sine interne retningslinjer i sin helhet, kalt «Trafikkregler for VGs redaksjon», som skal være et tillegg til Vær varsom-plakaten.

– Formålet er å legge til rette for korrekt og forsvarlig informasjonsformidling. Reglene forteller ikke hva vi skal formidle, men hvordan vi skal jobbe, skriver ansvarlig redaktør Gard Steiro i en kommentar i VG.

Ifølge kommentaren er dette fjerde utgave av trafikkreglene i VG, siden Einar Hanseid – som var redaktør fra 1987 til 1994 – innførte det for første gang.

– Flere av hans formuleringer har tålt tidens tann. Det er ingen overraskelse. De grunnleggende journalistiske prinsippene er nøyaktig de samme som for 30 år siden. Et nytt regelverk vil ikke endre ikke VG radikalt, men bidrar til at vi blir bedre, skriver Steiro.

Ifølge Steiro ble beslutningen om å revidere trafikkreglene tatt allerede høsten 2018, mens arbeidet begynte 29. januar i år. Siden har VG selv opplevd en mediestorm etter dekningen av dansevideoen fra Bar Vulkan, og den påfølgende kritikken og fellelsen i PFU i høst.

Steiro viser til at VG også har utarbeidet en kildemanual som vil være et internt verktøy for journalistene. Her har de også tydeliggjort at de skal ta særlig hensyn til personer uten medieerfaring, noe som også har blitt problematisert – og foreslått innført i Vær Varsom-plakaten – i Kildeutvalgets rapport.

Kildeutvalget har også benyttet seg av VGs kildemanual i sitt arbeid, hvor deler av innholdet er referert i rapporten de har presentert.

Les også: Kildeutvalget foreslår strammere sitatpraksis og en rekke endringer i Vær varsom-plakaten

Steiro advarer om at VG også vil gjøre feil i fremtiden, til tross for kjøreregler og kildemanual.

– Det er uunngåelig. Tempoet i nyhetsformidlingen er høyt. Journalister er mennesker - og det er menneskelig å feile, skriver Steiro.

Les VGs egen publisering av trafikkreglene her.

Powered by Labrador CMS