Per-Helge Berg tøffer rundt langs Norges kyst.
Per-Helge Berg tøffer rundt langs Norges kyst.

Per-Helge fikk tommel opp fra jobben: Tar NTB-vakter fra båt langs norskekysten i hele sommer

– Har lovet å stille fysisk på jobb 4. oktober!

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Per-Helge Berg er veldig glad i to ting: journalistikk og livet på bøljan blå. Da pandemien kom til Norge i fjor, bestemte han seg for å prøve å kombinere de to interessene.

Nå har arbeidsgiveren NTB gitt ham lov til å tilbringe hele sommeren på båten sin langs norskekysten - bare så lenge han gjør jobben sin på innriksdesken.

Sitter i cockpiten

Båten er en 40 år gammel motorbåt på 29 fot, en Tresfjord. Motoren er av nyere dato. Berg har en akterlugar og en kabin forut å boltre seg på.

– Jeg kan bruke kabinen hvis været er skikkelig ille, men stort sett sitter jeg ute i cockpiten. Har ellers det meste jeg trenger om bord, beskriver han i en e-post til Journalisten.

Selv om det kanskje ikke skulle virke sånn, er Berg egentlig ganske fersk som båteier.

– Jeg fikk min første båt i oktober 2013, og den jeg har nå har jeg hatt i to år. Men har over 700 turer på disse årene og vokste nærmest opp i båt på 70-tallet.

Akkurat nå er han i uvant farvann utenfor Vestland fylke.

– Etter vakta nå natt til onsdag skal jeg ha noen timer på øyet før jeg krysser Stad, noe som er en liten utfordring, men på formiddagen og ettermiddagen skal det være et lite værvindu slik at jeg kommer meg over, skriver Berg til Journalisten tirsdag ettermiddag.

Vant til å sitte i båten og skrive

Det hele begynte egentlig helt tilfeldig i fjor.

– Jeg båtblogger en del på fritiden og er derfor vant til å sitte i båten og skrive, og har i flere år hatt eget mobilnettverk og ruter i båten. Så på vårparten i fjor hendte det at jeg tok en jobbeøkt i båten, som ligger i båthavna like der jeg bor på Nesodden, for å variere hjemmekontoret.

Så ble det en overnatting på Oscarsborg i mai. Og deretter bare fortsatte det. I fjor ble det to lange turer til Sørlandet for NTB-journalisten.

– I år tenkte jeg ganske tidlig at jeg, istedenfor å snu og dra tilbake etter noen uker på Sørlandet, kunne fortsette videre og se mer av Norge fra båten. Jeg fikk tommelen opp fra jobben, (som jeg ikke kan få fullrost nok), og dermed startet jeg på årets tokt 24. mai. Jobben har jo vært helt fantastiske som lar meg gjøre dette - men så lenge alt det tekniske fungerer og jeg kobler meg opp og er i gang, så er nok de fornøyde.

Utsikt fra hjemmekontoret.
Utsikt fra hjemmekontoret.

Ny kontorutsikt hver dag

Berg er helt klar på hva han mener er fordelen med å jobbe fra båten.

– For meg er det jo den ideelle kombinasjon av mine to hovedinteresser: Jobben og båtlivet!

Særlig under pandemien har det fungert som en inspirasjon å komme ut fra hjemmekontoret i leiligheten og ut i naturen, oppleve nye steder og ha en ny kontorutsikt nesten hver dag, skriver han.

– Siden jeg jo jobber i turnus har jeg avspaseringsdager innimellom slik at jeg kan nyte båtlivet fullt ut og ytterligere lade mine egne innvendige «batterier». Faktum er at jeg siden mars i fjor ikke har hatt en eneste sykedag! Siden jeg har et par helsemessige utfordringer med diabetes og amputert ben, så er det ganske uvant for meg med snart halvannet år uten en eneste sykedag. Det tror jeg jobben setter pris på også!

Berg har et godt lager med både munnbind og antibac om bord.

– I år er jeg i tillegg fullvaksinert, så jeg tøffer rundt med god samvittighet.

Utsikt fra baugen.
Utsikt fra baugen.

Har ligget værfast

Han legger likevel ikke skjul på at det har vært noen utfordringer underveis.

– Hvis vi kun tenker båtrelatert så har jeg vært nødt til å planlegge litt mer enn det jeg vanligvis gjør. Jeg legger alltid til i en gjestehavn med strøm når jeg skal jobbe, og har et alternativ eller to i tilfelle det skulle være fullt.

Berg beregner god tid slik at han er på plass med båten minst to timer før vakt.

– Jeg bruker alltid eget sikret nettverk da kvaliteten på de åpne nettverkene i gjestehavnene er veldig varierende. Ellers de vanlige hjemmekontorutfordringene som at jeg ikke er flink nok til å ta de pausene jeg skal ha, samt at man mister den sosiale kontakten. I fjor var det en del tekniske utfordringer med kommunikasjonen, men nå har man jo fått erfaringer med det, så nå går det mye bedre.

På tross av noen utfordringer har Berg aldri vært i situasjoner hvor ting har holdt på å gå galt.

– Nei, aldri. Tar ingen sjanser. Har ligget værfast i opptil åtte dager, men ellers har det gått knirkefritt. Og har alltid møtt opp til jobb!

Mye alene

Etter å ha tøffet så mye rundt som Berg har gjort i det siste, har han gjort seg opp en mening om hvilket farvann han trives best i.

– Her må jeg nesten svare Sørlandet - foreløpig. Jeg har jo kommet meg lenger med båten nå enn noen gang før, og er i full gang med å utforske Vestlandet og Møre og Romsdal, hvor jeg ikke har vært med båt før.

I motsetning til andre som har hjemmekontor sammen med partnere og familie, er Berg mye alene i båten.

– For det meste ja. Har hatt besøk om bord av eldstedatter og samboer i Bergen, og plukket opp en jobbkollega som var med inn til Bergen etter å ha landet på Flesland og tatt taxi til nærmeste marina, der han mønstret på for sjarmøretappen.

Håper på gjentakelse

Når Berg først bestemte seg for å dra på tokt, fant han ut at han likegodt kunne vente til høsten med å returnere til Oslo.

Hjemmekontoret til Per-Helge.
Hjemmekontoret til Per-Helge.

– Har lovet å stille fysisk på jobb 4. oktober! Da har jeg vært utpå siden 24. mai. Tar dog en liten pause de to siste ukene i juli og legger båten igjen i Ålesund før jeg fortsetter del to av turen. Da er det mest ferie, men noen jobbvakter blir det da også.

All tiden på vannet har gjort ham godt rustet til å tåle både vær og vind.

– Elsker at det gynger litt! Jeg har ikke vært sjøsyk siden jeg var guttunge, skriver Berg, som innrømmer at det frister med gjentakelse, og utvidelse, av båtkontor-praksisen.

– Jeg må nok begynne lobbyarbeidet tidlig for å få lov til å gjøre dette flere ganger, men koronapandemien har vel forandret synet på hjemmekontor ganske betraktelig. For meg ville det jo vært perfekt å jobbet sommermånedene fra båten og høst og vinter i jobblokalene, avslutter Berg.

Før han går på nattevakt på desken. Et sted ved Stad.

Powered by Labrador CMS