BILDET:

Ser du nøye etter, er det ifølge Håkon Mosvold Larsen flere små skjulte budskap i dette bildet.
Ser du nøye etter, er det ifølge Håkon Mosvold Larsen flere små skjulte budskap i dette bildet.

Dette bildet kan du ha sett 418 ganger det siste året

Takker du ja til å sitte modell for NTBs fotografer, kan du fort ende opp med å illustrere de rareste saker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Har du lest nettaviser det siste året har du nesten garantert fått med deg bildet av NTB-fotograf Håkon Mosvold Larsen foran Mac-en på hjemmekontor.

Bildet er tatt en av de aller første dagene etter lockdown i mars 2020, da det ble bestemt at fotografene i NTB skulle bytte på å jobbe ute og på hjemmekontor.

Det gjorde de for å passe på at de alltid hadde friske fotografer på jobb.

Larsen ble plassert på hjemmekontor, men kollega i NTB kommunikasjon Thomas Brun vikarierte i nyhetsavdelingen på det tidspunktet, og jobbet ute i felt.

I NTB-arkivet manglet det bilder av folk på hjemmekontor, og Brun ble sendt hjem til Larsen for å fotografere.

Tommestokk og hamsterhjul

Selv om bildet er tatt av fotograf Brun, er det fotograf Larsen som er hjernen bak bildet, for Brun kom aldri innenfor dørene den dagen.

– Jeg rydda huset og gjorde alt klart mens Thomas gikk rundt i hagen, forteller Larsen.

Håkon Mosvold Larsen fikk mange tilbakemeldinger fra venner og kjente da bildet ble brukt i denne sammenhengen på VG.no
Håkon Mosvold Larsen fikk mange tilbakemeldinger fra venner og kjente da bildet ble brukt i denne sammenhengen på VG.no

– Han fikk jo ikke lov til å komme inn, men måtte ta bildet gjennom terrassedøra med en telelinse. Vi snakka sammen på ti meters avstand og så satt jeg meg til og prøvde å se veldig «hjemmekontoraktig» ut, sier han.

Som fotograf er Larsen vanligvis ute på jobb og var ikke vant med å sitte bak en kontorpult.

Han var usikker på hva som burde være med i bildet.

– Jeg fant noen notater som jeg tror tilhører kona mi, også fant jeg fram laptopen og mobiltelefon og puttet airpods i øret for å få det til å se ut som om jeg er i en slags videokonferanse.

– Og så tenkte jeg, en tommestokk, det er sikkert noe folk har på et kontor, sier han og ler.

For om du ser nøye etter er det ifølge Larsen flere små skjulte budskap i bildet. Tombolaen i bakgrunnen er ifølge Larsen ment å representere et hamsterhjul.

– Det er et lite stikk til hamsterhjulsamfunnet vårt, at vi løper og løper, legger han til.

Ligner et vanlig hjem

Ifølge NTB er de forskjellige motivene av bildet lastet ned 418 ganger det siste året, noe som betyr at det i snitt er blitt brukt hver dag siden pandemien startet i mars i fjor.

– Det hender jo at andre bilder blir lastet ned over hundre ganger, men det er unikt at nesten det samme motivet blir lastet ned over 400 ganger, sier vaktsjef for foto i NTB, Fredrik Varfjell, til Journalisten.

Noe av grunnen til suksessen til bildet tror Larsen har å gjøre med at det er ganske representativt for hvordan mange har det hjemme hos seg, selv om han selv ikke kan sies å være en representant for en som sitter å hjemmekontor.

– Jeg har jo ikke sittet så mange timer på hjemmekontor som veldig mange andre yrkesgrupper. Jeg har jobbet mye fra bilen og vært ute på et enormt antall pressekonferanser i forbindelse med pandemien. Jeg har vært heldig og sluppet billig unna til sammenligning med mange andre.

– Jeg får daglig påminnelser om at bildet har vært på trykk ett eller annet sted med en eller annen overskrift folk ler jo på min bekostning, sier Larsen og ler før han legger til:

Thomas Brun jobber til vanlig i NTB-kommunikasjon, men vikarierte i nyhetsavdelingen da bildet ble tatt.
Thomas Brun jobber til vanlig i NTB-kommunikasjon, men vikarierte i nyhetsavdelingen da bildet ble tatt.

– Det kokte spesielt mye da bildet ble brukt til å illustrere saker om at hjemmekontor gir overvekt og dårlig helse.

Brun og Larsen har snakket om å ta et oppdatert bilde. Et «ett år etter»-bilde der Larsen er ti kilo tyngre, med joggebukse og pizzaesker, men tiden har ikke strukket til.

– Det var plutselig en situasjon alle befant seg i, så det er ikke så rart at det har blitt brukt mye, det er jo et av de første illustrasjonsbildene som ble laget med tanke på hjemmekontor. Den ble plutselig veldig relevant, den settingen, sier Brun.

–Vi har vi har vurdert å oppdatere bildet med en overvektig Håkon, men han har holdt vekta, så da måtte vi ha brukt puter på magen hans for å få det til, sier han og ler.

Powered by Labrador CMS