NRK:

NRK Marienlyst. Foto: Birgit Dannenberg
NRK Marienlyst. Foto: Birgit Dannenberg

Beklager vaksinevalg

Her og Nås bruk av konspirasjonsteoretiker som vaksineekspert får etterspill.

Publisert Sist oppdatert

NRK-programmet Her og Nå diskuterte i går HPV-vaksinen i kjølvannet av investor Øystein stay Spetalens kritikk og debatten som fulgte. Forsker og overlege Sveinung Wergeland Sørbye var invitert til å diskutere innvendingene mot vaksineprogrammet. Det samme var Hans Kristian Gaarder, kjent fra sin redaktørrolle på konspirasjonsnettstedet Nyhetsspeilet.

Gunnar Tjomlid omtalte saken på bloggen Saksynt og Dagbladet stilte NRK til veggs.

NRK presenterte Gaarder som “uavhengig forsker og vaksinemotstander”. Hans øvrige roller ble ikke nevnt.

I går forsvarte Her og Nås redaksjonssjef Erik Skarrud disse valgene overfor Dagbladet.

Nå opplyser nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk på Journalistens forspørsel at det snart kommer en preisisering eller beklagelse.

Hør NRK-innslaget her.

- Vi burde ha presentert ham på en annen måte, sier distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen. 

Hun forklarer at Her og Nå burde presisert at Gaarder “hevder å være forsker”. På spørsmål om man også burde fortalt lytterne at deltakeren ellers er kjent for ganske oppsiktsvekkende og ytterliggående teorier, bekrefter distriksdirektøren at også det skulle vært tydeliggjort. Men hun understreker at NRK selvsagt kan bruke kontroversielle stemmer.

- Vi burde ha presentert hans kontroversialitet på en annen måte.

(Journalisten skrev i tidligere versjon at Gynnild-Johnsen på spørsmål om NRK nå har en annen vurdering enn den Skarrud ga uttrykk for i går, svarte “Ja, slik går no dagan.” Det viser seg at hun sa dette til en kar som sto i kontordøra hennes, ikke til oss. Vi beklager misforståelsen.)

Powered by Labrador CMS