Bjørn Asle Nord sjekker at alt funker som det skal før Pulitzer-vinner Tom French går på scena. Foto: Kristine Lindebø

Nå samles 260 journalister i Bergen for å lære av de beste fortellerne

BERGEN (Journalisten): Konferansen Fortellingens kraft har mer enn tredoblet seg sine tre første år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det kan virke som at det er en sult etter fortellende journalistikk der ute – den menneskelige siden av journalistikken. Jeg tror det er noe som virkelig trengs mer av, sier Bjørn Asle Nord.

Onsdag fyker han at og fram på Litteraturhuset i Bergen, for å sørge for at alt er på plass. Nord brenner for fortellende journalistikk, og onsdag åpner han konferansen Fortellingens kraft i Bergen, for tredje året på rad.

Onsdag morgen startet med Fortellerskolen med Pulitzer-vinner Tom French, før selve konferansen går i gang onsdag ettermiddag, med kortere sesjoner med fortellere fra Norge, Sverige, Danmark, England og USA.

Tredobling

Da BT-journalisten og ildsjelen starta konferansen i 2016 var det 70 påmeldte. I år skal 220 personer delta, altså mer enn en tredobling siden starten. Inkludert frivillige, foredragsholdere og gjester blir antallet 260. Konferansen var i år først bare åpen for 140 påmeldte, men ble utsolgt i løpet av bare noen få uker. Da de åpnet for flere tok det ikke lang tid før også disse billettene var revet bort.

- Vi trenger rom for fordypning, refleksjon, innsikt, forståelse, og nyanser, for å bryte gjennom all informasjonen som er der ute i dag, sier Nord.

– Leserne har gitt svar på at de vil ha journalistikk i lengre format, av høy kvalitet, og som er godt gjennomarbeida, sier Nord, og viser til amerikansk forskning på området.

Bredt spekter

Det er lesernes interesse for dette som gjør at også flere journalister blir mer interessert i fortellende journalistikk, mener Nord. Han har blant annet laget fortellingen «Fem fot under», som ble en stor lesersuksess i Bergens Tidende.

Nord har drevet fram konferansen mer eller mindre på egen hånd, men med god hjelp av et knippe frivillige. De 26 foredragsholderne på årets konferanse jobber med historiefortelling i blant annet lyd, tekst, foto og animasjon.

- Kjernen er historiefortelling, men alt henger jo sammen, og man kan hente læring og inspirasjon fra det ene til det andre, sier Nord, som særlig har jobbet med å få flere fotografer på deltakerlista.

Blant annet kommer Lane DeGregory fra amerikanske Tampa Bay Times, NRKs Midtøsten-korrespondent Kristin Solberg, vinner av svenske Stora journalistpriset Negra Efendić, Erlend Frafjord skal snakke om arbeidet med Da Tina ble drept, Kari Hesthamar kommer fra NRK Radiodokumentaren, og Frode Grytten skal reflektere over hvor det ble av personligheten til journalistene.

Har vi alt klart? Bjørn Asle Nord og Anne Jo Lexander har en gjennomgang. Foto: Kristine Lindebø

Vil skape kultur

Nord er opptatt av at den fortellende journalistikken ikke bare skal være noe «supereksklusivt», som kun en liten gruppe journalister i større redaksjoner holder på med. Han håper flere redaksjoner kan skape en kultur for å ta med seg elementer av fortellende journalistikk inn i det daglige arbeidet. Derfor blir det en sesjon om hvordan lage gode narrativ på bare én dag.

Nord ser ikke bort ifra at konferansen kan vokse enda mer, siden etterspørselen i år har vært såpass stor. Det er først i vinter at de etablerte seg som frivillig organisasjon, og fikk på plass et styre. Til nå har all jobb med konferansen kun vært på frivillig basis, men de tenker på muligheten for at noen kanskje kan gå inn i en liten prosjektstilling på sikt.

– Det er ikke et mål i seg selv å bli så stor som mulig, men vi vil være nyttig, og tilby noe annet.

Powered by Labrador CMS