IVO BOGDANOVSKI OG WENCHE MYRNA SUNDE BOGDANOVSKI. Wenche giftet seg med Ivo i Haugesund. De traff hverandre da begge var på avrusing. Foto: Roar Christiansen
IVO BOGDANOVSKI OG WENCHE MYRNA SUNDE BOGDANOVSKI. Wenche giftet seg med Ivo i Haugesund. De traff hverandre da begge var på avrusing. Foto: Roar Christiansen

Prisbelønt journalistikk på TV

Dokumentarfilmen «Jeg vil takke livet» vises i kveld.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Roar Christiansen fikk i 2005 Den Store Journalistprisen for sin artikkelserie om Wenche Bogdanovski. Christiansen er fotograf i Bergens Tidende, og dokumenterte hennes liv i bilder gjennom 15 år. Det siste året før hun døde i 2004, begynte han også å filme henne. Stillbilder og video er satt sammen til en dokumentarfilm som vises på fjernsyn i kveld.

Ikke balansert

Bogdanovski var rusavhengig og hivpositiv, og filmen gir innblikk i et hardt liv i Bergens rusmiljø.

– Hun snakket så godt for seg, og jeg ville ta vare på det, forteller Christiansen om hvorfor han til slutt bestemte seg for å filme i tillegg til å ta bilder.

Bogdanovski får snakke fritt og stilles ingen kritiske motspørsmål. Christiansen sier han er fullstendig klar over at filmen ikke er balansert.

Da reportasjen på fem sider i fullformat ble trykket i Bergens Tidende i 2004, kom det reaksjoner fra Bogdanovskis nærmeste familie.

– Jeg forstår at det kan være tungt for dem at det kommer opp igjen nå, sier Christiansen, som medgir at han ikke har tatt mye hensyn til de pårørende. Han fremholder at prosjektet er gjort på kvinnens premisser.

Unikt prosjekt

Christiansen deler motivasjonen Bogdanovski hadde for prosjektet – å hindre unge i å prøve narkotika. Han er opptatt av hvor lett det er å havne «på kjøret», og håper unge som ser filmen tar lærdom av den.

– Prosjektet har kostet mye både tids- og følelsesmessig, men det har vært verdt det. Det er en sterk film som kanskje vil hindre noen i å ta det første skuddet.

I tillegg var han drevet av den spesielle muligheten hun hadde gitt ham ved sin åpenhjertighet.

– Det er et unikt prosjekt i Norge. Folk er ikke så villige til å stå fram med livet sitt her, som de er i USA. Det har forandret seg litt de siste 15 årene, men det er fortsatt vanskelig.

Filmen hadde premiere på filmfestivalen i Grimstad i sommer, hvor den fikk hederlig omtale. Den er også blitt vist på Bergen Internasjonale filmfestival.

«Jeg vil takke livet» vises på TV 2 i kveld klokken 22.40.Powered by Labrador CMS