NRK-sjefen lover å skjerme journalistikken

NRK skal spare 90 millioner neste år, uten å ramme produksjonen. Men Hans Tore Bjerkaas vil ikke kommentere sparetiltakene i Nyhetsdivisjonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas var invitert til årsmøtet i NRKs journalistlag (NRKJ) for å snakke om den økonomiske situasjonen. Han slo fast at NRK ikke er i krise, men at man står overfor mange utfordringer. Ikke minst gjør en alarmerende kostnadsutvikling det nødvendig å spare 90 millioner kroner neste år.

– Vår ambisjon er å finne 90 millioner uten at det rammer innholdsproduksjonen. Det vil naturligvis berøre områder det kan bli diskusjon om, men publikumstilbudet skal opprettholdes. Vi må klare å omprioritere på andre områder, sa Bjerkaas.

Høy pris

Sjefen fikk en rekke spørsmål knyttet til stillingsstoppen og ikke minst de varslede sparetiltakene i Dagsnytt og Alltid Nyheter.

Klubbleder i Dagsnytt, Rolf Johansen, påpekte at det varslede kuttet på fem millioner faktisk vil ramme dem hardt.

– Bjerkaas sier at kuttene ikke skal ramme innholdsproduksjonen. Det er ikke det vi opplever i Dagsnytt. Selv om tallet er lite, vil et slikt kutt være dramatisk for oss nettopp fordi radio er så billig å lage, sa Johansen, som også kommenterte nyhetsdirektør Gro Holms uttalelse i Journalisten.

–- Holm spør om vi ønsker å legge ned NRK 2? Faktum er at klubbene i NYDI alltid har sagt at prisen for NRK 2 er for høy. Kanalen er et unødig pengesluk. Det var uforsvarlig å dra den i gang uten at ressursene var på plass. Ja, det er billig-tv, men tv er i utgangspunktet dyrt å lage. Vi forstår ikke hvorfor man skal svekke en radio med en million lyttere til fordel for NRK 2 som nesten ikke har seere.

Positivt

Men Bjerkaas ville ikke kommentere spareplanene i NYDI på Marienlyst.

– Jeg er ikke godt nok informert om diskusjonen som går om Dagsnytt. Men jeg kan bekrefte det jeg har sagt tidligere om at Dagsnytt er en viktig stolpe i NRKs tilbud. Jeg kan ikke tenke meg at det pågår prosesser som rokker ved det, sa Bjerkaas, som imidlertid lovet å sette seg inn i det som skjer i NYDI.

– Jeg ser positivt på at Bjerkaas vil sette seg bedre inn i saken, kommenterte Johansen.

Når det gjelder stillingsstoppen kunne ikke Bjerkaas svare på hvor lenge den vil vare, men viste til at det først vil bli klart etter budsjettmøtet i desember.

Fornyelse

Klubbleder i Dagsrevyen, Lars Sigurd Sunnanå, tok igjen opp nedleggelsen av debattprogrammet Standpunkt. Og etterlyste at ledelsen diskuterer slike endringer med fotfolket.

– Ingen drøftet dette med oss på forhånd. Vi har bare fått beskjed om at programmet blir borte, påpekte Sunnanå.

Kringkastingsdirektør Annika Biørnstad opplyste at beslutningen om å ta Standpunkt av lufta ikke er et sparetiltak

– Det handler om fornyelse. For ikke å stagnere må vi også stille spørsmål ved det som er bra. Vi ønsker fornyelse og utvikling av debattflaten. Men pengene er der fortsatt og kan brukes til satsing på NRK 2, sa Biørnstad.

NRKJ-leder Pål Hansen sier til Journalisten at nedleggelsen av Standpunkt er presentert i NYDI som et sparetiltak og at ledelsen derfor har et kommunikasjonsproblem.

– Vi skal ikke drive med programsetting. Det er opp til redaktørene å se på behovet for fornyelse. Vi skal diskutere konsekvensene, men det er ikke et problem for oss at man vil erstatte Standpunkt med et annet program, sier Hansen.

Powered by Labrador CMS