Fortellingens kraft-konferansen på Kulturhuset i Bergen.
Fortellingens kraft-konferansen på Kulturhuset i Bergen.

Fortellingens kraft har åpnet dørene: – Flott at vi kan være tilbake for fullt

Rekordmange deltagere på plass i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Fortellingens kraft går av stabelen i Bergen 21.-23. september. I år er det rekordmange både deltagere og nominerte til Fortellerprisen 2022.

Kulturhuset i Bergen tar inn 276 gjester til konferansen, i tillegg til de mange frivillige og de over 50 foredragsholdere som skal dele sine erfaringer innen fortellende journalistikk, sier leder for Fortellingens kraft, Bjørn Asle Nord.

– Vi har klart å samle høydepunkter fra de fleste plattformene, i form av både tekst, lyd og bilde. Vi ønsker at folk skal gå ut herfra og lære konkrete ting, i tillegg til å være inspirert, sier Nord til Journalisten.

Fysisk konferanse

På grunn av pandemien var konferansen i fjor halvdigital. I år kan Nord annonsere fornøyd at det ikke vil være noen restriksjoner.

– Med unntak av Kyrre Lien som er i Afghanistan og skal holde foredraget sitt digitalt, så vil alt være fysisk. Det er flott at vi kan være tilbake for fullt og ha lave skuldre på det, sier Nord.

På årets program står både norske, skandinaviske og utenlandske medieprofiler. Det vil være foredrag fra, blant andre, krigskorrespondenten Puk Damsgård, den svenske podkast-guruen Martin Johnson og Pulitzer-prisvinnerne Tom French og Jacqui Banaszynski. Andre navn på programmet er Aleksander Nordahl, Shazia Majiid, Joachim Førsund, Mette Bugge og Håvard Bjelland.

– Vi er opptatte av betydningen av undersøkende journalistikk når den smelter sammen med fortellende journalistikk. Visuelle historiefortelling har også blitt lagt stor vekt på, sier Nord.


Krigskorrespondenter

Onsdag kveld kommer de norske journalistene Charlotte Bergløff fra NRK, og Kjetil Iden og Hilde Gran fra TV 2 for å dele sine erfaringer fra Ukraina-dekningen.

Nord mener det er viktig å gjenspeile verdens aktualiteter i programmet.

– Mye har skjedd siden i fjor. Verden har bitt et enda mer urolig sted med konflikter og utfordringer. Jeg mener krigen fører til enda større behov for fortellende journalistikk som kan gi folk fordypning, forståelse og dybde.

Se hele programmet her.

Fortellerprisen 2022

Fredag kveld vil det være prisutdeling av den beste fortellende journalistikken i Norge innen lyd, levende bilder og tekst. I fjor var det 96 nominasjoner til Fortellerprisen, mens det i år er 118 nominasjoner.

– Antallet innsendte bidrag har økt fra år til år. Det er et tegn på at mange tar dette på alvor, sier Nord.

Tidligere i år etterlyste juryleder Jesper Gaarskjær flere bidrag fra nyhetsavdelingene og lokalavisene i landet, da et overtall av innsendte saker kommer fra store produksjoner og magasiner.

Nord har fått inntrykk av at det er flere bidrag fra mindre aktører i år, men at han håper det kan bli enda bredere, sier han.

– Det viktigste er at det blir laget god journalistikk, og det er det. Nivået er veldig høyt, noe som gjenspeiler de nominerte.

Juryen består av Jesper Gaardskjær, Jenny Duesund, Stinne Andreasen, Martin Johnson og Thomas Ergo.

Se alle de nominerte her.

Leder for Fortellingens kraft-konferansen Bjørn Asle Nord.
Leder for Fortellingens kraft-konferansen Bjørn Asle Nord.
Powered by Labrador CMS