NRK frikjent i PFU: – Klager har gjort livet veldig vanskelig for journalistene

NRK ønsket å kontrollere påstander fra anonyme kilder, men ble nektet innsyn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er Bodø pensjonskasse (BP) som har klaget NRK inn for to nettartikler og et radioinnslag. Pensjonskassen saksøkte staten fordi de ikke ville behandle innsynskrav etter å ha fått pålegg fra Statsforvalteren. Det var NRK som hadde bedt om innsyn i reiseregninger og kvitteringer for å sjekke påstander om pengebruken.

Fest, middager og alkohol

Klager mener seg feilaktig anklaget og at det ikke er gitt god nok mulighet til samtidig imøtegåelse. De mener påstanden om at de bruker penger på fest, middager og alkohol er svært rammende.

De er også kritiske til at det er brukt anonyme kilder i sakene, og til en mellomtittel i en nettsak som lød: «Unødvendig pengebruk». NRK er enige i at mellomtittelen burde hatt sitatstrek og har siden rettet dette.

Enighet i utvalget

Et samlet Pressens Faglige Utvalg (PFU) var torsdag skjønt enige om at NRK ikke har brutt god presseskikk.

– En god uttalelse i en litt sær sak. NRK anklages for manglende kildebruk og anonyme kilder. Det de har gjort er å kontrollere påstandene kilde kommer med. Påstanden er unødvendig pengebruk og de ber om innsyn og det nektes de. Klager har gjort livet veldig vanskelig for journalistene. Det skal ikke kunne hindre kritisk journalistikk, sa Gunnar Kagge, som representerer journalistene i utvalget.

Utvalget mener at anonyme kilder var berettiget. De konstaterer at redaksjonen har fremstilt påstander som påstander, og bedt om innsyn for å sjekke dem. NRK har også gitt klager god nok mulighet til samtidig imøtegåelse og at den omtalte mellomtittelen ikke var av en slik karakter at det er brudd på god presseskikk.

Powered by Labrador CMS