Per Arne Kalbakk, etikkredaktør i NRK, under Skup i 2019.

Israels ambassade dropper PFU-klage mot NRK

Har etter «lang og konstruktiv dialog» kommet til minnelig løsning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oppdatert med kommentar fra Israels ambassade.

– Dette var ikke en sak der vi kunne tilby å beklage, det hadde kringkastingssjefen og NRK allerede gjort i veldig tydelige ordelag. Så vi har jobbet med litt andre elementer enn vi vanligvis gjør for å finne fram til minnelig løsning, sier NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk til Journalisten.

Sekretariatet til Pressens Faglige Utvalg (PFU) bekrefter at klagesaken mot NRK fra den israelske ambassaden nå er avsluttet før den nådde utvalgets bord.

Ambassaden reagerte i likhet med mange andre sterkt på ordvalgene til NRK Radio-programleder Shaun Henrik Matheson i februar i år. I en Israel-kritisk monolog i programmet «Shaun på P13» uttalte Matheson blant annet at man «nesten skulle ønske vaksinen ikke virket» i Israel. Ambassaden sendte kort tid etter PFU-klage.

Workshop om antisemittisme

Siden har det pågått en lang og konstruktiv dialog med ambassaden, sier Kalbakk, som forteller om flere ulike interne tiltak og kontakt med både Det mosaiske trossamfunn i Norge og Holocaust-museet i Israel.

– Vi har gått inn for å ta lærdom av saken, bli mer bevisste og jobbe for å ikke viderebringe antisemittiske ytringer. I november deltok 25 journalister og ledere på en tretimers digital workshop med det israelske Holocaust-museet, om antisemittisme og uttrykkene det får i det moderne samfunnet. Dette ble filmet, og kan etter hvert deles med alle medarbeidere, sier etikkredaktøren, som sier at møtevirksomheten og dialogen har gitt verdifulle kilder for flere journalister.

Avisa Dagen har tidligere omtalt at NRK «sendte ansatte på Holocaust-seminar etter Israel-tirade».

– Tynn linje

Den israelske ambassaden sender følgende kommentar til saken:

– Vi skulle ønske en slik sak aldri skjedde. Dessverre er vi altfor ofte vitne til antisemittisme, som i dag vinner terreng også gjennom direkte hets mot staten Israel, innbyggerne og mot de som oppfattes som tilknyttet til landet.

– Det er ikke bare gjennom klassiske fordommer, hat og rasisme mot jøder, men nye måter som antisemittisme blir reflektert gjennom idag. For eksempel gjennom demonisering og delegitimering av staten Israel, rettet mot både israelere og jøder. For å bekjempe dette fenomenet er det behov for først å forstå de forskjellige formene og manifestasjonene.

– Behandlingen av PFU-klagen mot P13-programmet, ga både NRK og den israelske ambassaden mulighet til å komme sammen og lære av utspillet til programlederen. Vi har i ettertid engasjert oss i en prosess der dialog og ulike tiltak ble iverksatt for å klargjøre den tynne linjen som fører til antisemittiske og ny-antisemittiske uttalelser.

– Vi mener det er svært viktig å ha en kontinuerlig dialog og oppfordrer NRK til å fortsette å ta proaktive grep for å forebygge fremtidige uheldige hendelser og ta en målbevisst tilnærming i forhold til denne saken.

Powered by Labrador CMS