Luca Kleve-Ruud håper fotoboken «Vårt daglige svinn» kan inspirere folk til å være mer miljøbevisste og kaste mindre mat.

Dokumenterte eget matsvinn i ett år:
– Nesten litt pinlig

Prosjektet ble til prisvinnende bok for fotograf Luca Kleve-Ruud.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi fant ut at vi kunne spart 17.000 kroner på ett år, det er hele strømforbruket vårt, sier Luca Kleve-Ruud til Journalisten.

Den miljøbevisste fotografen var overbevist om at matsvinnet i familien hans var lavt i forhold til gjennomsnittet. Han fant fort ut at dette ikke stemte da han, partneren og deres to barn på 7 og 13 år dokumenterte eget matsvinn i ett år.

–Jeg ble irritert

Gjennom 365 dager fotograferte Kleve-Ruud all maten som familien kastet. I tillegg ble maten dissekert, veid og delt inn i ulike matkategorier.

Resultatet ble boken «Vårt daglige svinn». Boken vant nylig en av Grafills «Årets vakreste bøker»-priser, med gull i kategorien «faktabok for voksne».

Salmalaksen som måtte kastes.

Fotoboken inneholder 1078 bilder, i tillegg til informasjon og statistikk.

Prosjektet startet etter at Kleve-Ruud hadde kjøpt en Salmalaks til 200 kroner som sakte, men sikkert hadde havnet bakerst i kjøleskapet og blitt glemt der.

Da Kleve-Ruud tok den frem igjen var den gått ut på dato for lenge siden, noe som i seg selv ikke ville stoppet den miljøbevisste småbarnsfaren fra å spise den. Men den var råtten og uspiselig, og havnet dermed i matavfallet.

– Da kjente jeg at jeg ble irritert, og bestemte meg for å finne ut av hvor mye mat vi egentlig kaster, sier Kleve-Ruud.

Kastet 220 kg mat

Planen var å dokumentere matsvinnet i én uke, og sammenlikne resultatet med det årlige gjennomsnittet til en norsk tobarnsfamilie, som ligger på 171,2 kilo.

Men da Kleve-Ruud så egne tall fikk han det ikke til å stemme. Kastet de virkelig så mye mat? Eller var det bare en dårlig uke? Han bestemte seg for å fortsette prosjektet i én måned til. Så i ett år.

– Dette er et prosjekt som aldri har blitt gjort før, ikke over så lang tid. Jeg merket at særlig på høytidene og på sommeren stiger tallene helt vanvittig. Derfor stemmer ikke nødvendigvis stikkprøvene som vanligvis utføres, sier han.

Fotoboken inneholder 1078 bilder av mat Kleve-Ruud har kastet i eget hjem.

Til sammen kastet Kleve-Ruud-familien 220 kilo mat på ett år.

Matvaren som ble kastet aller mest er brød, og statistikk i boken viser at 36,6 kilo brød til en verdi av nesten 2000 kroner havnet i søpla under eksperimentet.

I boken informerer Kleve-Ruud at en tredjedel av all mat som produseres i verden aldri blir spist, samtidig som at 690 millioner mennesker sulter. I Norge kaster forbrukerne 226.000 tonn mat hvert år.

– Det viser hvor mye vi sløser i samfunnet vi lever i. I tillegg til matsvinn kommer også klær, plast og elektronikk. Det er liksom så enkelt å kaste og heller kjøpe noe nytt. I Norge har vi blitt ganske rike, så vi har blitt vant til å gjøre det slik, sier Kleve-Ruud.

Miljøbevisst

Kleve-Ruud er norsk-italiener og vokste opp på Sunnmøre. Hans far var dyrlege og jobbet tett med bøndene i området. Det førte til at Kleve-Ruud fikk mye bevissthet rundt ressursene bøndene legger ned for å produsere mat.

– Når du ser hvordan bonden sliter, er det normalt å prøve å kaste så lite mat som mulig. Jeg har det fra barndommen å være interessert i matsvinn, sier han.

Tidligere har fotografen utført et liknende eksperiment. Han satte av én måned til å være friganer, med mål om å kun leve av det han fant, fikk gratis eller som andre kastet. For å finne mat bedrev han ofte dumpster-diving.

– Selv da kastet jeg en del mat, for det var så mye. Allerede da ble det plantet et lite frø i hjernen min om at slike prosjekter lett kan utføres i hjemmet, sier han.

På ett år kastet familien 2,1 kilo kake til en verdi av 533 kroner.

– Var du fristet til å «jukse» noen ganger, og gjøre en ekstra innsats for å ikke kaste mat for å få bedre resultater?

– Nei, dette er en veldig ærlig fremstilling, for det er en umulig oppgave å prøve å jukse for å fremstå bedre.

Kleve-Ruud brukte to timer i snitt hver dag til å fotografere og dokumentere matsvinnet, og han innrømmer at han noen ganger fikk lyst til å spise maten kun for å slippe å fotografere, veie og regne på hver eneste lille matbit.

– Var det en repetitiv jobb?

– Det var en periode der det føltes som en tvangsjobb og jeg hatet det. Det var veldig repetitivt, og matsvinnet tar aldri slutt noen dager. Men så kommer man over en kneik, og da jeg begynte å se resultatene i grafene, ble det veldig interessant.

Samarbeider med matvarekjede

Boken er bare starten på det som vil bli et større prosjekt. Fotografiene fra «Vårt daglige svinn» har allerede blitt utstilt i Fotografiens Hus.

Videre, og i samarbeid med en matvarekjede (som Kleve-Ruud ikke vil avsløre helt ennå), vil prosjektet være utgangspunktet for en rekke videoer og publikasjoner som skal spre kunnskap om matsvinn.

– Matsvinn er ikke sexy nok til at folk ønsker å gjøre noe med det, men det har en større miljøpåvirkning enn å fly. Så jeg håper dette kan bli en vekker for folk, sier Kleve-Ruud.

I videoene skal han blant annet komme med tips og gode løsninger, og vise folket hvordan de enkelt kan redusere matsvinn uten at det blir en tidskrevende byrde.

Powered by Labrador CMS