Redaktør Brand Barstein lanserer Creos nye heldigitale tidsskrift Kontekst.
Redaktør Brand Barstein lanserer Creos nye heldigitale tidsskrift Kontekst.

Musikkultur blir Kontekst: – Vi ønsker å favne resten av den kreative næringen

Tidsskrift bytter navn og profil.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norges største kunstnerorganisasjon, Creo, har lansert det heldigitale tidsskriftet Kontekst. Den skal erstatte det som siden 1997 har hatt navnet Musikkultur.

– Jeg er veldig stolt av hva vi har bygget fra bunnen, sier redaktør i Kontekst, Brand Barstein, til Journalisten.

Siden han ble redaktør for Musikkultur tidligere i år, har han ledet overgangen og utviklingen til den heldigitale publikasjonen. Den nye nettsiden til Kontekst mener han ser «helt bananas stilig ut».

– Vi trengte en design-boost og ville gi medlemmene våre et visuelt sterkt digitalt tidsskrift. Dinamo, som har designet og programmert siden, har en solid visuell ekspertise, sier han.

Kulturlivets stemme

Barstein håper Kontekst kan bli en av kulturlivets viktige stemmer. Formålet vil være den samme som da de het Musikkultur, men inkludere andre aktører enn musikere.

Musikkultur blir Kontekst, og redaktør Brand Barstein har ambisjon om å treffe bredere.
Musikkultur blir Kontekst, og redaktør Brand Barstein har ambisjon om å treffe bredere.

– Musikere vil fortsatt være kjernen, men vi ønsker også å favne resten av den kreative næringen, sier han.

I tillegg til musikere og komponister, er det flere andre kreative yrkesgrupper som representeres av Creo, blant annet scenekunstnere, pedagoger, dansere, teknikere og produsenter.

– Vi vil dekke en del kulturpolitikk, prøve å gå i dybden på saker, og sette ting i kontekst i størst mulig grad, sier Barstein.

Musikkkultur var et nyhetspreget blad. Nå ønsker redakstøren å gi Kontekst et magasinpreg.

– Det er det mest naturlige for meg med tanke på bakgrunnen min, sier han.

Barstein har jobbet som journalist, redigerer og fotograf i ulike redaksjoner, blant annet i Aftenpostens A-magasinet, Morgenbladet, VG og Dagens Næringsliv. Han har bodd i England i syv år og har frilanset en del i løpet av karrieren.

Selv om han ikke er utøvende musiker selv, har han en stor interesse for musikk- og kulturlivet, og han har tidligere vært redaktør for musikkmagasinet Gaffa.

Usikker bransje

Creo er landets største fagforbund for utøvende kunstnere og pedagoger, og er tilsluttet Landsorganisasjonen i Norge (LO). De har over 10.000 medlemmer, og antallet har økt jevnlig de siste årene.

Kontekst samler sine ansatte til lanseringsfest. Det nye digitale tidsskriftet lanseres med et stort portrett med sangerinnen Solveig Slettahjell som forteller om kultur-tankesmien.
Kontekst samler sine ansatte til lanseringsfest. Det nye digitale tidsskriftet lanseres med et stort portrett med sangerinnen Solveig Slettahjell som forteller om kultur-tankesmien.

Ifølge Barstein har pandemien skapt store usikkerheter i kulturverden, og bransjen må jobbe hardt for å lykkes på et økonomisk plan. Kontekst skal forsøke å belyse problematikker rundt dette og drive opplysningsarbeid, forteller redaktøren.

Videre sier han at kulturbransjen fortsatt er preget av midlertidige stillinger og et uoversiktlig byråkrati.

– Til og med kulturministeren vedkjenner seg dette. Vi ønsker å legge til rette for at folk skal få informasjonen de trenger og de rettighetene de har krav på. Samtidig er ikke Kontekst kun tung politikk – vi skal også underholde.

Selv om tidsskriftet nå er lansert, er det mye som gjenstår.

– Som Aftenpostens Mette Bugge sier, så kommer en redaksjon aldri i mål, det er bare målstreken som flytter seg, sier han.

Powered by Labrador CMS