Refsdaldokumentar til PFU
UD vil ha prinsipiell diskusjon rundt Novemberfilms arbeidsmetoder.
Etter at NRK sendte Novemberfilms dokumentar om bortføringen av Pål Refsdal, har Utenriksdepartementet reagert sterkt på arbeidsmetodene til filmselskapet. Nå jobber de med en klage til PFU.
Da departementet arbeidet med å få frigjort Refsdal fra fangenskap var de i hyppig dialog med Novemberfilm for å finne mulige løsninger. Departementet forholdt seg til daglig leder Kjetil Johnsen som arbeidsgiveren til Refsdal, men Johnsen selv var vel så mye journalist. Dermed ble det gjort opptak av flere av samtalene mellom UD og Johnsen. Disse er gjengitt i dokumentaren.
Fortrolig
Underdirektør Ragnhild Imerslund i UD sier de ønsker en prinsipiell avklaring rundt arbeidsmetodene Novemberfilm har benyttet i dokumentaren om Pål Refsdals bortføring. Departementet vil vite om det er akseptabelt ikke å oppgi at man er på journalistisk oppdrag når motparten forholder seg til personen som arbeidsgiver til den bortførte.
– Vi er avhengig av å kunne ha fortrolige samtaler med arbeidsgiver, og vi gjorde det klart for ham at vi forholdt oss til ham som nettopp dette. Og vi understreket at dette var fortrolige samtaler, sier Imerslund til Journalisten.
Hun forklarer at det for UD i slike saker er viktig å få innhentet mest mulig informasjon for å kunne ha en klar oversikt over hendelsesforløpet, samtidig som det igjen fører til flest mulige alternative løsninger på problemet.
Nettopp derfor ønsker UD nå en avklaring på arbeidsmetodene.
Endrer situasjonen
Imerslund forklarer at dersom PFU aksepterer Novemberfilms metoder, vil det endre måten UD arbeider på neste gang en journalist kidnappes. Ifølge henne vil departementet ikke lenger være trygg på at samtalene skjer i fortrolighet, og handlingsrommet vil være begrenset.
– Det vil være vanskeligere å få viktig informasjon på bordet, og det vil være handlingsalternativer som vi ikke kan drøfte med arbeidsgiver.
Nestleder Thomas Spence i Norsk Journalistlag sier til Journalisten at han synes det er uheldig om Novemberfilms metoder svekker hjelpen UD kan bidra med i situasjoner som Refsdals.
Spence mener det er uheldig hvis et slikt utfall ender med å begrense UDs innsats for å redde journalister som har havnet i farlige situasjoner i risikofylte områder.
– Vi er avhengig av å dra ut i verden, og journalistikk er farlig yrke. Derfor må vi ikke sette kollegers liv og helse på spill for et «skup».
Uenig
Daglig leder Kjetil Johnsen i Novemberfilm forteller at selskapet tar UDs vurdering om å klage selskapet inn for PFU til etterretning. Han sier at de uansett vil avvente behandlingen i utvalget.
– Men prinsipielt vil jeg si at jeg uenig i deres vurdering, og i motsetning til UD er jeg for åpenhet. Jeg mener vi ikke setter menneskers liv og helse i fare ved å publisere. Det vi dokumenterer er at UD ikke betalte løsepenger – noe de selv har forfektet hele tiden.