Debatt:

Hva med å filleriste regjeringen? spør Dan Hagen. Han peker på en rekke lokalaviser som søkte om koronastøtte, ikke har fått det.

Lytt til lokalavisene: Uten sunne forhold blir vi syke

En kamp på liv og død.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Korona-støtten til 115 lokalaviser har endt på 9,5 millioner kroner, Adresseavisen alene fikk mer. Noe må gjøres, mener Landslaget for lokalaviser (LLA). Hva med å filleriste regjeringen?

Det er Klassekampen som nettopp har gitt en oversikt over situasjonen, spesielt peker avisa på situasjonen for 31 lokalaviser - de har ikke fått den støtte de har søkt om. Og naturligvis fryktes det for konsekvensene.

En kjerne til elendigheten er at inntektstapet for den enkelte avis må være på minst 15 prosent for å få kompensasjon.

Generalsekretær i LLA, Tomas Bruvik, er ikke overraskende kritisk til at støtteordningen ikke fanger opp de minste. Han informerer også om at en rekke aviser ikke har bedt om kompensasjon fordi prosessen med å søke er for tidkrevende.

I Klassekampen er han tydelig på at handling må til. Det finnes mange aviser som går i null fra før, et tap på noen hundretusen er mye. Vi snakker om en kamp på liv og død.

LLA har kontaktet Kulturdepartementet og har i tillegg foreslått en ekstraordinær støtte til de aviser som har et opplag under 15.000 eksemplarer.

Det hører med til bildet at regjeringen i alt har satt av 300 millioner kroner i korona-støtte til mediene, bare 92 millioner er utbetalt - og resten går tilbake til statskassen.

Regjeringens folk sier den følger situasjonen tett. Ja vel, det er sikkert bra, men bedre er det om regjeringen lager en ordning som faktisk treffer flere av de korona-rammede mediene enn det en har klart så langt, for eksempel slik at en da faktisk fanger opp de nevnte 31 lokalavisene.

Med sin korona-politikk har styresmaktene igangsatt vidtgående tiltak, som befolkningen og mediebransjen stort sett virker å støtte. Men et sted går grensa. Vi legger ikke ned demokratiet eller truer dets fremste eksponenter fordi vi har en dyp helsekrise.

Det er ikke noe artig å si det. Men det har festet seg et inntrykk av at regjeringen i sin korona-iver har mistet evnen til å forstå at mediene spesielt og næringslivet generelt må ha sunne forhold for å drive sin virksomhet. Har vi ikke det, blir vi syke og i verste fall betyr det slutten. Den enkle kur i dette tilfelle: Lytt til lokalavisene selv.

Powered by Labrador CMS