Shahidul Alam er én av fire som har fått CPJs internasjonale pressefrihetspris for 2020.
Shahidul Alam er én av fire som har fått CPJs internasjonale pressefrihetspris for 2020.

Tildelt den internasjonale pressefrihetsprisen fra CPJ

Pandemien har innskrenket pressefriheten, uttaler CPJs direktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fire journalister er tildelt International Press Freedom Award 2020 for deres journalistikk, skriver den bengalske avisa The Daily Star.

Fotojournalist og norgesvenn Shahidul Alam fra Bangladesh er én av vinnerne. Det er The Committee to Protect Journalists (CPJ) som årlig deler ut prisen.

Alam satt i fengsel i 107 dager i hjemlandet, etter å ha latt seg intervjue på Al Jazeera om studentprotestene som pågikk for bedre trafikksikkerhet, og rapporterte fra gatene til sosiale medier. For to år siden ble han også kåret til «Person of the Year» av amerikanske Time Magazine, sammen med en rekke andre journalister som tar store sjanser for å lage viktige historier og få ut sannheten.

Fotojournalisten, som også er grunnlegger av fotoskolen Pathshala, har hatt et mangeårig samarbeid med fotojournalistutdanninga på Oslomet, og i fjor sommer var han i Norge for å snakke om da han satt i fengsel og sitt engasjement.

De tre andre prisvinnerne er Mohammad Mosayed fra Iran, Dapo Oloruniomi fra Nigeria og Svetlana Prokopjeva fra Russland.

Prokopjeva ble nylig funnet skyldig i å «rettferdiggjøre terrorisme» i en russisk domstol og må betale en bot tilsvarende 65.000 norske kroner.

– De forstod at de måtte konfrontere mektige styrker, sannhetsfiender, som ville prøve å stoppe dem fra å gjøre jobben deres, sier Joel Simon, administrerende direktør i CPJ.

– Det de ikke forutså var Covid-19. Den globale pandemien har ikke bare gjort jobben deres vanskeligere og farligere, den har forsterket en glupsk pressefrihets-innskrenking, når eneveldige ledere over hele verden undertrykker uvelkomne nyheter under dekke av å beskytte folkehelsa, uttaler Simon.

Powered by Labrador CMS