NJ-toppene på IFJ-kongress i Oman: Fra venstre Dag-Idar Tryggestad, Hege Fagerheim og Espen Brynsrud.
NJ-toppene på IFJ-kongress i Oman: Fra venstre Dag-Idar Tryggestad, Hege Fagerheim og Espen Brynsrud.

IFJ-kongressen

Tapte valget: Ingen nordisk representasjon i IFJ-styret

– Vi prøvde, men nådde ikke fram, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Publisert Sist oppdatert

Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) har valgt nytt styre. Norge og Norden er ikke representert, skriver Norsk Journalistlag (NJ) i en pressemelding.

– Vi er skuffet. Det er altfor mange gjengangere også i den nye toppledelsen i IFJ. I mange år har prosesser og beslutninger skjedd i lukkede rom med utvalgte folk nær den politiske ledelsen, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad i pressemeldingen.

Tryggestad deltar på IFJ-kongressen som pågår i Omans hovedstad Muskat denne uka.

På kongressen stilte avdelingsleder Espen Brynsrud i NJ som felles styrekandidat for de nordiske journalistforbundene: Dansk Journalistforbund, Svenska Journalistförbundet, Islandsk Journalistforbund, Finnish Union of Journalists og Norsk Journalistlag. Han ble ikke valgt.

– Det er helt uakseptabelt at Den internasjonale journalistføderasjonen som skal kjempe for journalisters rettigheter, sikkerhet, arbeidsforhold og pressefrihet, selv ikke praktiserer åpenhet og demokratiske prinsipper i egne rekker, sier NJ-lederen.

– Denne skuta må snu, og jobben må starte nå. Men det blir altså uten oss i styret. legger Brynsrud til.

Mye av NJs internasjonale solidaritetsarbeid skjer i tett samarbeid med IFJs regionale kontorer og tilknyttede spesialister. Arbeidet har pågått i tiår og har hatt stor effekt, skriver NJ.

Men den politiske toppledelsen fortsetter å gå en annen vei enn de nordiske journalistforbundene ønsker. Samtidig fungerer den europeiske delen av organisasjonen, EFJ, godt.

«Nå vil NJ gå i tenkeboksen om hvordan vi skal organisere vårt internasjonale samarbeid», skriver NJ.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS