NJ-toppene på IFJ-kongress i Oman: Fra venstre Dag-Idar Tryggestad, Hege Fagerheim og Espen Brynsrud.

IFJ-kongressen

Tapte valget: Ingen nordisk representasjon i IFJ-styret

– Vi prøvde, men nådde ikke fram, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) har valgt nytt styre. Norge og Norden er ikke representert, skriver Norsk Journalistlag (NJ) i en pressemelding.

– Vi er skuffet. Det er altfor mange gjengangere også i den nye toppledelsen i IFJ. I mange år har prosesser og beslutninger skjedd i lukkede rom med utvalgte folk nær den politiske ledelsen, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad i pressemeldingen.

Tryggestad deltar på IFJ-kongressen som pågår i Omans hovedstad Muskat denne uka.

På kongressen stilte avdelingsleder Espen Brynsrud i NJ som felles styrekandidat for de nordiske journalistforbundene: Dansk Journalistforbund, Svenska Journalistförbundet, Islandsk Journalistforbund, Finnish Union of Journalists og Norsk Journalistlag. Han ble ikke valgt.

– Det er helt uakseptabelt at Den internasjonale journalistføderasjonen som skal kjempe for journalisters rettigheter, sikkerhet, arbeidsforhold og pressefrihet, selv ikke praktiserer åpenhet og demokratiske prinsipper i egne rekker, sier NJ-lederen.

– Denne skuta må snu, og jobben må starte nå. Men det blir altså uten oss i styret. legger Brynsrud til.

Mye av NJs internasjonale solidaritetsarbeid skjer i tett samarbeid med IFJs regionale kontorer og tilknyttede spesialister. Arbeidet har pågått i tiår og har hatt stor effekt, skriver NJ.

Men den politiske toppledelsen fortsetter å gå en annen vei enn de nordiske journalistforbundene ønsker. Samtidig fungerer den europeiske delen av organisasjonen, EFJ, godt.

«Nå vil NJ gå i tenkeboksen om hvordan vi skal organisere vårt internasjonale samarbeid», skriver NJ.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS