Avdelingsleder i Norsk Journalistlag, Espen Brynsrud, stiller til valg som styremedlem i IFJ.

PRESSEFRIHET

NJ stiller med nordisk kandidat i Oman: – En vanskelig gjeng å være en del av

De nordiske journalistforbundene vil ha Espen Brynsrud inn i IFJ-styret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalistforbundene i de nordiske landene har den siste tiden diskutert hvorvidt de skal stille med en felles kandidat til styret i Det internasjonale journalistforbundet (IFJ).

Tirsdag samler IFJ sine medlemmer til kongress i Oman, der også de nordiske forbundene skal delta.

Nå har Norsk Journalistlag (NJ) og søsterorganisasjonene i Danmark, Sverige, Island og Finland bestemt seg for at Espen Brynsrud, avdelingsleder i NJ, skal stille som kandidat til styret i IFJ.

Feil retning

Oman falt nylig 30 plasser på pressefrihetsindeksen til Reportere uten grenser og ligger nå som nummer 163, under land som Russland og Saudi-Arabia.

Brynsrud sier til Journalisten at kongressen i Oman er problematisk i seg selv, og at det blir spennende å se hvordan valget kommer til å gå.

– Det har jo vært en litt vanskelig gjeng å være en del av. Kongressen er lagt til et land som har åpenbare, og store, utfordringer når det kommer til pressefrihet og journalistiske vilkår, sier han.

De nordiske landene har hatt lav representasjon de siste årene, sier han, og IFJ har utviklet seg en retningen de ikke syns er bra.

– Det er en av grunnene til at jeg nå stiller som nordisk kandidat, sier Brynsrud.

Ut med russer

NJ-delegasjonen som skal til Muskat i Oman tirsdag vil, foruten Brynsrud, bestå av NJ-leder Dag Idar Tryggestad, nestleder Hege Fagerheim og Eva Stabell.

Brynsrud forteller at de har respekt for at ikke alle land har lik pressefrihet som i Norge, og at dersom NJ kun skal leke landene som er like gode på pressfrihetsindeksen, kan de ikke leke med noen.

– Så det er bedre å være innafor og jobbe aktivt i riktig retning enn å boikotte, og se det forvitre enda mer.

De nordiske landene har blant annet bedt om at den russiske visepresidenten i IFJ, Timur Shaffir, fratrer sitt verv. Visepresidenten har kommet med støtte til de russiske sensurlovene. Slik det ligger an nå, stiller ikke Shaffir igjen, forteller Brynsrud.

– Det er noe med å forstå sin rolle som forkjemper for journalistiske rettigheter. Holdningene han har er hårreisende.

Mer innflytelse

Det er økt innflytelse i forbundet som er årsaken til at de nordiske landene ønsker en representant i IFJ-styret. De ser at det jobbes bra på bakken i IFJ, påpeker Brynsrud, men det er ikke like ryddig på toppen.

– Det skjer mye bra i sekretariatene i de forskjellige landene, og også blant mange av de valgte. Det er synd om det gode arbeidet som gjøres på pressefrihet, sikkerhet, likestilling og arbeidsvilkår skal få dårligere gjennomslag fordi det sitter folk på toppen som ikke er gode ambassadører for sakene.

Ifølge Brynsrud er IFJ med sine 146 land og enda flere forbund, som et mini-FN, der det selvsagt er meningsbrytninger. Likevel tror han det er en rimelig mulighet for å bli valgt.

Powered by Labrador CMS