Sultan Haitham bin Tariq av Oman tar imot den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman i Omans hovedstad Muskat.
Sultan Haitham bin Tariq av Oman tar imot den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman i Omans hovedstad Muskat.

PRESSEFRIHET:

Vertsnasjon for pressekongress faller 30 plasser på pressefrihets-indeksen

Faller forbi Russland og havner blant verdens aller verste land for pressefrihet.

Publisert Sist oppdatert

Det internasjonale Journalistforbundet (IFJ) skal i slutten av måneden samle sine medlemmer til kongress i Oman. Norsk Journalistlag (NJ) skal delta på kongressen i landet, som nå har falt 30 plasser på Reportere uten grensers nylig lanserte pressefrihetsindeks for 2022.

I fjor lå Oman som nummer 133 på listen, mens det totalitære sultanatet raser ned til plass nummer 163 i årets rangering. Til sammenligning har Russland falt fra plass nummer 150 til 155 siden i fjor.

Kun 17 land i verden rangeres nå som land med verre vilkår for journalister: Honduras, Djibouti, Saudi-Arabia, Bahrain, Egypt, Yemen, Palestina, Syria, Irak, Cuba, Vietnam, Kina, Myanmar, Turkmenistan, Iran, Eritrea og Nord-Korea.

NJ-leder Dag Idar Tryggestad sa til Journalisten i april at verken Norge eller de nordiske journalistforbundene sitter i organet som bestemmer hvor kongressen skal holdes.

– Dersom vi hadde kunnet påvirke, hadde vi jobbet for et annet alternativ. I stedet for en boikott mener vi det er bedre å dra til kongressen og forsøke å påvirke i annen retning. Både innad IFJ og i Oman, sa Tryggestad.

Leder Tine Johansen i Dansk Journalistforbund (DJ) kalte valget av land for «vanvittig» og «opprørende», men også DJ deltar på kongressen.

NJ-delegasjonen til hovedstaden Muskat vil bestå av Tryggestad selv, nestleder Hege Fagerheim, Eva Stabell og Espen Brynsrud.

Powered by Labrador CMS